Další rostlina, kterou všichni dobře známe – oves setý. Jedná se o kulturní obilninu, kterou můžeme vidět na našich polích. Již germánští bojovníci před staletími jedli ovesnou kaši, než vytáhli proti nepříteli, staří Římané zase máčeli oves ve víně, to pak pili před bitvou a oves dávali koním.

Oves obsahuje

Z ovsa používáme plody a nať. V plodech jsou obsaženy škroby, bílkoviny, steroly, glykosidy a vitamíny B, E, v nati pak flavonoidy, hořčík, železo, mangan, zinek, saponiny a rozpustné křemičitany.

Léčivé účinky

Oves snižuje hladinu cholesterolu, cukru, je prevencí proti rakovině např. tlustého střeva, odplavuje ledvinové kameny, pomáhá při vyčerpání, nespavosti, dně, ledvinových kamenech a písku, nervozitě, revmatismu, onemocněních kůže stabilizuje cukr, tlumí zvýšenou činnost štítné žlázy, působí jako sedativum, snižuje cholesterol v krvi, zmírňuje srdečních chorob a infarktu, chrání játra před toxiny, snižuje horečku, příjemně ovlivňuje metabolismus.

Užití ovsa

Celé zrno můžeme použít do polévek, rizota, pomazánek. Ovesné vločky pak na kaši, do lívanců a placek, do müsli.

Ovesnou mouku k zahuštění polévek a omáček, do pečiva a moučníků. Mouka je výbornou součástí pleťové masky, můžeme použít i jako peeling. Ovesné otruby do pečiva, jogurtu, ale také do koupele pro ekzematické děti.

Ovesné mléko používáme na vaření, můžeme ho koupit tekuté i sušené.

Náš tip – sladké palačinky: z ovesných vloček uvaříme ovesnou kaši, pak nastrouháme 4 jablka a přidáme do ovesné kaše, doplníme skořicí, podle chuti osladíme medem, přidáme rozinky, polohrubou mouku a vypracujeme těsto. Na zpěněném oleji pečeme výborné placičky.

Ovesný elixír: ve 150 ml vody povaříme 10 minut 50 g ovesných vloček a 50 g strouhaného kokosu. Poté přidáme 20 g medu a rozmixujeme, podle chuti a potřeby můžeme naředit.