Růžový i žlutý grapefruit je ceněn pro svůj vysoký obsah vitamínu C. Toto mírně nahořklé ovoce plné šťávy toho ovšem nabízí mnohem víc. Například jeho jádra byla dlouho považována za bezcenná a dnes se z nich připravuje extrakt s překvapivými vlastnostmi, zejména díky hesperetinu, který patří mezi flavonoidy.

Ty mají pozitivní vliv na průchodnost a pružnost kapilár, rozšiřují věnčité cévy, uklidňují a působí proti křečím. Chrání vitamín C před oxidací a zvyšují jeho účinky.

 Obsah

Vedle hesperetinu je hlavně v kůře grapefruitu obsažen i hesperidin. Obě tyto substance jsou silně antioxidační a chrání buňky a nervy před poškozením, které jim mohou způsobit volné redikály a další škodliviny. Hesperetin a hesperidin bojují proti různým druhům rakoviny, např. rakoviny dělohy nebo střev, mohou zpomalovat stárnutí a v jejím počátku mohou zpomalit rozvoj Alzheimerovy choroby.

Flavonoidy obecně působí protizánětlivě a ulevují při bolestech. Mají pozitivní účinky proti metabolickému syndromu, což je civilizační nemoc charakterizovaná otylostí, hypertenzí a zvýšenou hladiny cukru v krvi. Kombinace těchto problémů znamená vysoké riziko vzniku kardiovaskulárních chorob.

Olej vylisovaný z grapefruitových jader pomáhá při redukci váhy, zvyšuje tělesnou teplotu a tím aktivuje metabolismus. Má také antibakteriální účinky a na rozdíl od farmaceutických antibiotik nepoškozuje střevní mikroflóru.

Další látky

Grapefruit je také bohatým zdrojem vitamínu C, ale také celé řady minerálů. Především je to draslík, hořčík a vápník.

Podle laboratorních výzkumů extrakt působí proti více než 800 druhům bakterií a virů a také proti stovce kmenů plísní. Zatímco se bakterie a plísně stávají vůči chemickým antibiotikům rezistentní, u extraktu z grapefruitových semen tomu tak není.

Použití

Extrakt (olej) ze semen existuje v tekutém stavu a v kapslích a může používat jak vnitřně, tak zevně. Používá se na záněty, infekce, onemocnění kůže, k dezinfekci ran, plísně na nohou nebo i proti bradavicím. Smíchaný s vodou je dobrý ke kloktání.