Citrony patří mezi oblíbené tropické plody, obvykle se jejich šťáva používá na douchucení horkých nápojů či některých jídel. Citronová šťáva nejen dodá chuť, ale poskytuje našemu tělu celou řadu zdravotních přínosů. Mražené citróny mají pro tělo mnoho výhod, stav zmrazení nám totiž umožní naplno využít tu část ovoce, která je nejzdravější.

Flavonoidy obsažené v citronové šťávě mají silné antioxidační vlastnosti, a proto jsou citrony užitečné při léčbě mnoha nemocí a stavů. Pokud odšťavňujete citrony, ztrácíte tolik užitečných látek, proto doporučujeme, abyste je zmrazili. Tento článek vám pomůže pochopit, proč je tato metoda pro vás tak skvělá.

Zdravotní výhody, které citrony poskytují

Citrony jsou již dlouho používány při tradičním vaření nejen jako dochucovadlo, ale i jako léčivý prostředek. Bylo prokázáno, že mohou pomoci:

  • v boji s rakovinou
  • snižovat hladinu cholesterolu
  • bojovat se zánětem v těle
  • odstraňovat škodlivé bakterie
  • regulovat vysoký krevní tlak
  • alkalizovat vaše tělo
  • bojovat proti depresi a stresu
  • detoxikovat ledviny a játra

Mražené citrony a citronová kůra

Citronová kůra však obsahuje 5 – 10x více vitamínů, než citronová šťáva a my se jí mnohdy zbavujeme. Citron může být účinný při zabíjení rakovinných buněk. Může pomoci ničit maligní buňky, například u rakoviny tlustého střeva, prsu, prostaty, plic či pankreatu.

Citron má antimikrobiální účinky proti bakteriálním infekcím a houbám, je účinný proti vnitřním parazitům a červům, reguluje krevní tlak. Kupte citron a řádně jej omyjte. Pokud máte obavy z pesticidů, můžete ho omýt i jablečným octem. Následně dejte citróny do mrazáku a nechte je zmrazit. Poté je strouhejte, zmrazené citrony se lépe strouhají a důležité látky obsažené v kůře jsou díky zmrazení pro tělo dostupnější. Nastrouhanou kůru z mrazeného citrónu používejte na pokrmy, do pečiva či nápojů.