Celer je skvělým pomocníkem v kuchyni a jelikož jelikož je bohatý na mnoho potřebných  živin, uděláme si z něj studený i teplý salát. Celer obsahuje něco vitaminů ze skupiny B a C, z minerálních látek také vápník. Při koupi dbáme, aby mízy byly pevné a tvrdé a nebyly dřevnaté, duté nebo nahnilé. Hlízy s hladkým povrchem se lépe čistí a loupou. Opraný, očištěný celer vkládáme vždy do okyselené vody, aby nežloutl. Celer není jen chuťovou přísadou do polévek, omáček a salátů, ale je chutný i jako dušený teplý pokrm. Dusíme ho s mrkví, rajčaty nebo s různými chuťovými přísadami, jako se strouhaným sýrem, usekaným koprem, slaninou a podobně.


Celerový salát

Potřebujeme:

  • 2 větší celery (80 dkg)
  • 1 vody, sůl
  • 2 kostky cukru
  • 3 lžíce 8% octa
  • 1 menší cibule
  • 3 lžíce oleje
  • pepř

Postup přípravy:

Celer opereme, oloupáme, nakrájíme na plátky a vkládáme rovnou do okyselené, oslazené a osolené vody. Uvaříme jej za 15-20 minut. Celer i s vývarem přelijeme do mísy, posypeme syrovou usekanou cibulí a pokapeme olejem. Zálivky je málo, vychladlá zrosolovatí a sníme ji s pokrmem.


Salát ze syrového celeru

Potřebujeme:

  • 1 celer (50 dkg)
  • půl cibule
  • 4 lžíce olejové majonézy

Postup přípravy:

Celer jemně nastrouháme na křenovém struhadle, přidáme sekanou cibuli, a aby nezhnědl, hned ho vmícháme do předem připravené, citrónem nebo octem okyselené majonézy. Salát podáváme i jako pomazánku na chlebíčky.