Kelp je druhem mořské řasy, které patří již po tisíciletí k základním potravinám v zemích s dlouhým pobřežím, jaké má Japonsko, Čína a Korea. Japonci dokonce tyto mořské řasy považují za zázračnou rostlinu díky jejich zdraví prospěšným a uzdravujícím vlastnostem.

Řasy rostou velmi rychle a vytvářejí podvodní shluky, označované jako kelpové lesy. Vyskytují se převážně v chladnějších vodách severního Pacifiku.

Obsah

Tato mořská zelenina obsahuje spoustu minerálů, především draslík a železo, ale také vápník, měď, hořčík, sodík, fosfor, síru, zinek a mangan. V menším množství se v těchto řasách vyskytuje také barium, bor, chrom, lithium, nikl, stříbro, titan, vanadium, hliník, stroncium a křemík.

Z vitamínů je to zejména vitamín B6 a B2 (riboflavin), dále vitamín A, B1, B3 (niacin) a další vitamíny řady B, ale i vitamíny C a E, karoten, omega-3 mastné kyseliny, kyselina alginová a vláknina. Celkem bylo v kelpu zjištěno více než 70 vitamínů a lehce stravitelných proteinů a zejména důležitý je jod.

Léčivé účinky

Studie prokázaly, že kelp může v hypofýze aktivovat tvorbu hormonu THS, který stimuluje činnost štítné žlázy. Hormon štítné žlázy představuje esenciální transmiter pro celé tělo a zasahuje do neuvěřitelně velkého množství pochodů. Bez něho vlastně nemůžeme žít. Poruchou štítné žlázy trpí hodně lidí a její nedostatečnou či nadměrnou funkci musejí vyrovnávat léky. V mnoha případech stačí pouze podávání jodu. Právě kelp je jeho bohatým zdrojem.

Světově nejrozšířenějším onemocněním hormonálních žláz je zvětšení štítné žlázy, známé jako struma. Nedostatečný přísun jodu může u dětí zapříčinit mentální opožděnost. Pokud se objeví jakékoliv příznaky strumy nebo opožděnosti u dětí, měl by lékař nejprve zjistit, zda se opravdu jedná o nedostatek jodu, než ho doporučí užívat.

Použití

Přirozený jod lze z kelpu získat jeho používáním v čerstvém stavu, v prášku nebo tabletách. Je také vhodný jako dochucovadlo a pomáhá i při zažívacích potížích. Neobsahuje tuk, má stejně jako ostatní mořské zeleniny málo kalorií a velice nízký glykemický index. Množství vlákniny v kelpu z něj činí krotitele chutí. Je také zajímavé, že v Japonsku je nejnižší počet případů rakoviny prsu.