Pro dokonalou pokožku a zdravé klouby není potřeba investovat do drahých potravinových doplňků. Ty jsou obvykle plné stabilizátorů, barviv a mnoha dalších přísad, které jsou pro tělo nezdravé. Ideálním řešením jsou zdravé kolagenové tyčinky, které si s naším návodem snadno připravíte sami doma.
Hlavní přísadou našich tyčinek je hydrolyzovaný kolagen. Pozor, nejedná se o želatinu! Hydrolyzovaný kolagen snadno zakoupíte v lékárně, na internetu nebo v prodejně se zdravou výživou.
Hydrolyzovaný kolagen má pro tělo tyto přínosy:
Podporuje zdravou pokožku: Vzhled naší pokožky se mění kvůli tomu, že se rychlost syntézy kolagenu v pokožce stále snižuje a to už od 20. roku věku. Kolagen zlepšuje zdravotní stav pokožky stimulací buněk, které ho pro tělo samy produkují. Pravidelné užívání kolagenu zlepšuje pevnost pokožky, pružnost a také její hydrataci.
- Podporuje hormonální rovnováhu: Již dříve se maso podávalo společně s omáčkami, které byly na kolagen velmi bohaté. Vývary a omáčky plné rosolu dodávaly do těla dostatek kolagenu, ale se změnou jídelníčku je nyní u mnoha lidí kolagen v nedostatečném množství. Kolagen pomáhá vyrovnávat hladinu aminokyselin a hormonů ve svalech.
- Podporuje zdraví kloubů a kostí: Kolagen tvoří až 90% kostní hmoty. Některé studie poukazují na to, že jeho pravidelný příjem dokáže výrazně podpořit metabolismus našich kostí.
- Podporuje pocit sytosti: Hydrolyzovaný kolagen je velmi sytou bílkovinou, je až o 40% sytější než většina proteinů (včetně sóji a syrovátek).
Recept na kolagenové tyčinky
Tyto proteinové tyčinky jsou koncentrovaným zdrojem vstřebatelných živin, ale nejedná se o náhradu běžné stravy, spíše o velmi zdravý doplněk. V tyčince najdeme 2 velmi zdravé ingredience: kokosový olej a kolagen. Recept je jednoduchý a jistě ho zvládnete také.
Potřebujeme:
- ½ šálku kokosového másla
- ¼ šálku + 1 lžíci hydrolyzovaného kolagenu (ne želatiny!)
- 1 lžíci medu (lze použít i pár kapek stévie)
- 1 lžíci kokosového oleje
- ½ lžičky vanilkového extraktu nebo ⅛ lžičky čistého vanilkového prášku
- špetku soli
Postup:
- Kokosové máslo by mělo být dostatečně měkké. Stejně jako u kokosového oleje, tak i u másla se mění jeho konzistence podle okolní teploty. Pokud je máslo nebo olej v tuhém stavu, jednoduše vyčkejte, až změknou. Ideální je rozehřát je v kastrůlku nebo v horké vodě.
- Připravte si plech a na něj umístěte list pečícího papíru. Pokud nemáte pečící papír, můžete použít silikonovou formu.
- V míse smíchejte kokosové máslo s kolagenem. Následně přidejte med, ten vám možná bude dělat menší hrudky.
- Nyní přidejte kokosový olej, ten by měl směs zpevnit. Pokud bude potřeba, můžete kokosového oleje přidat více.
- Přidejte vanilku a špetku soli.
- Směs naneste na pečící papír a rukama jí vytvarujte do čtverce, můžete si vypomoci nožem.
- Plech dejte na 30 minut do lednice.
- Následně si vezměte nůž a nakrájejte směs do tvaru tyčinek
Užívání:
Tyčinky skladujte v lednici, ideálně ve vzduchotěsné nádobě. Před konzumací je nechte chvilku při pokojové teplotě změknout. Pokud si na nich chcete opravdu pochutnat, můžete je namočit do hořké čokolády.
Zdroj: empoweredsustenance.com