Rakytník

Rakytník

Už jste někdy ochutnali rakytník? Pokud ano, tak vám gratulujeme, mnoho lidí ještě jeho využití jakožto pochutiny neobjevilo. Až v moderní kuchyni se plody rakytníku zařadily mezi jedlé a využívají se. Kdysi by...
Křen

Křen

Křen je nejen velmi chutný, ale i velmi zdravý. Pochází z východní Evropy, ale pěstuje se také ve všech severských zemích. Čerstvě nastrouhaný křen by se měl rychle spotřebovat, protože ztrácí svou vůní. Použív...
Špenát

Špenát

Špenát je odjakživa oblíbeným doplňkem studených i vařených pokrmů. Je výživný a lehce stravitelný. Syrový je dobrým zdrojem vitamínu C (syrový salát, šťáva), a hlavně pak karotenu. Z nerostných látek obsahuje ...
Zelí

Zelí

Zelí je odnepaměti jedním z nejpopulárnějších druhů zeleniny, je velmi zdravé a stalo se součástí mnoha pokrmů. Vedle vitaminů skupiny B obsahuje především protikurdějový vitamin C, který se v zelí udržuje i po...
Máta peprná

Máta peprná

Máta peprná pronikavě voní mentolem, obsaženým v jejím éterickém oleji. Osvěžuje, chladí, mírní bolesti a před příchodem dnešní chemie byla základem mátových léčiv, nápojů a také mátových pokroutek, ..mentolek“...
Smetánka

Smetánka

Krásné žluté květy pampelišky, nebo také smetánky, dokáží vykouzlit úchvatné zářící koberce, na které je radost pohledět. Smetánku najdeme růst brzy zjara téměř na všech loukách. Ale jen málokdo ochutnal smetán...

Lišejník islandský

Lišejník islandský spařujeme dvakrát za sebou vařící vodou a výluh vylijeme. Teprve potom můžeme spařit čaj, zbavený škodlivin a hořkosti. Ale raději to nezkoušejte! Najdete dost jiných „surovin“ k přípravě lah...
Kari

Kari

Jen málokdo nemá rád kari, jedná se o jedno z nejlepších a nejoblíbenějších koření. Pod názvem kari však rozumíme směs různých koření. (Pokračování textu…)...

Lípa

Lipový květ sbírejte a usušte na léčivý nápoj. Co nespotřebujete, odevzdejte do sběru! Lipové thé pomáhá při nemocech dýchacích cest. Sušené květy dejte do studené vody a nechte je dvakrát povařit!...
česnek

Česnek

Česnek je základní výbavou většiny kuchyní po celém světě, jistě máte alespoň pár stroužků ve spíži i vy. Již ve starověku byl česnek symbolem zdraví a plodnosti. Podporuje trávení a ovlivňuje krevní oběh a pro...

Klikva

Klikva má červené šťavnaté bobule velké jako „velké brusinky“, jak se jim také někdy říkalo, když se prodávaly na trzích k zavařování....
Zelený hrášek

Zelený hrášek

Čerstvý zelený hrášek je zeleninou, kterou pohrdne jen opravdu málokdo. Hrášek je výživný, protože obsahuje rostlinné bílkoviny a značné množství uhlohydrátů. Je v něm mnoho vitaminů A i skupiny B. Z naší obvyk...
Trnka

Trnka

Trnka obecná (nebo také slivoň trnka či slivoň trnitá) je vysoký keř se silnými trny. Plody jsou od pohledu lákavé, jsou černomodré a sbírají se až po prvních říjnových mrazech. Jsou trpké, a proto nejsou vždy ...
Jitrocel

Jitrocel

Jitrocel se odedávna sbíral jako vzácná léčivá bylina, hospodyně z něj vařily jitrocelovou šťávu, prodávanou i v lékárnách proti kašli, chrapotu a zánětům dýchacích cest. Z uvařených listů, rozsekaných a dušený...

Jeřáb

Sladký jeřáb má krásné červené plody, jeřabiny, dozrávají na podzim. V táboře můžete uvařit z jeřabin, spálených prvním mrazíkem, marmeládu. Dejte asi půl kila cukru na kilo rozmělněného ovoce. Nejdřív je vařen...

Dřín

Dřín je vzácný strom nebo keř. Roste u nás jen v nejteplejších polohách. Navinule nasládlé plody se jedí za syrova nebo se nakládají. Upravuje se z nich turecké jídlo "šerbet"....
Fazolové lusky

Fazolové lusky

Fazolové lusky jsou lahůdkou, která je navíc velmi zdravá, obsahují karoten i vitamín C, vápník a železo. Jsou však hůře stravitelné, neboť obsahují buničinu. Lusky kupujeme mladé, s nevyvinutými semeny, svěží ...

Sedmikráska

Sedmikráska je příliš krásná a jemná než abyste její osmou krásu hledali v salátu z mladých lístků. Ale lidská nenasytnost někdy nedbá krásy!...

Řeřicha potoční

Řeřicha potoční (Řeřišnice potoční, potočnice lékařská) je jedním z devíti u nás rostoucích druhů řeřišnic. Je léčivá, nahrazuje koření a z listů se dělá salát....

Ptačinec

Ptačinec je větevnatá bylina, roste u nás v několika druzích. Ptačinec obecný, také nazývaný "žabinec“, kvete po celý rok a jeho pupeny milují zpěvní ptáci, i ti doma v klecích. Z listů bez lodyh je dobrý salát...
Šípky

Šípky

Šípkový čaj nebo šípková omáčka vám jistě něco říkají. Šípky jsou odnepaměti zdravou ingrediencí, která nemohla chybět v četných pokrmech. Samotné šípky jsou plodem růže šípkové, která se nazývá také planá nebo...

Podběl

Listy podbělu nahradí pod širým nebem zeleninu, poslouží jako příkrm. Přiživuje se na kořenech listnatých stromů a keřů....

Pampeliška

Pampeliška má dlouhý kůlový kořen. bohatý na škrob a cukr. Kořeny podélně rozřežte, usušte je a pak upražte, až chřupají. Z mladých listů je dobrý salát, z rozdrcených upražených kořenů docela dobrá náhražka za...
Tymián

Tymián

Pokud již kuchařský um nějaký ten rok ovládáte, jistě už jste se seznámili s tymiánem. Tymián má svůj domov ve Středomoří. Protože má velmi výraznou chuť, musí se používat úsporně. Znamenitě se hodí do polévek,...
Majoránka

Majoránka

Zatímco někteří si bez majoránky nedokáží vaření ani představit, někteří ji nepoužívají vůbec, což je škoda. Majoránka patří k bylinkám, které nesmí chybět ve vaší kuchyni. Majoránka pochází ze středomořské obl...
Čekanka

Čekanka salátová

Listové puky čekanky jsou zeleninou příjemně nahořklé chuti. V obchodě je dostaneme v zimních i předjarních měsících, takže zpestří výběr salátových zelenin. Z kořenů čekanky v pařeništích vyrůstají v zimě líst...

Kozlíček jarní

Kozlíček jarní, nebo také polníček, se připravuje na salát, přidává se do omáček a do nádivek. Roste na travnatých stráních na mezích, u cest, pěstuje se někdy v zelinářských zahradách jako „polní salát“. „Kozl...

Chmel

Mladé výhonky chmelu nahradí zeleninu....

Fialka

Fialka nebyla stvořena k jídlu, ale pro vůni a krásu. Přesto se dávají její rozsekané lístky do nádivek....
jáhly

Jáhly

Jáhly jsou prosné obilky, které by měly být známé všem příznivcům zdravé výživy. Kromě uhlovodanů obsahují značné procento bílkovin a tuku. Tuk způsobuje, že jáhly snadno žluknou a hořknou. (Pokračování te...

Čekanka

Čekanka se stala kávovinou. náhražkou kávy. Usušte a upražte její kořen. Z listů může být salát....

Pcháč zelinný

Pcháč zelinný, bodlák, kvete od července do září bledožlutými květy. Chutná dobytku, koním. vepřům. husám, jeho semena hledají stehlíci. Na Sibiři byl odedávna pěstován jako zelenina pro svoji povětrnostní odol...
Hřebíček

Hřebíček

Toto silně aromatické koření ve tvaru kalichu či malého hřebíku zná snad každý. Hřebíček se používá hlavně ke kořenění vařených jídel. Velmi rozšířenou metodou kořenění je vložit bobkové listy s hřebíčkem do ro...

Blatouch bahenní

Blatouch bahenní kvete od dubna do června a čerstvá šťáva z této rostliny, hořce ostrá, je prudce jedovatá. Také ovce, kozy a krávy si vybírají jen mladší rostlinky, po starších mívají krvavou moč. Zavřená poup...
Muškátový oříšek

Muškátový oříšek

Jedná se o sušené semeno muškátovníku pravého. Někdo ho zná čistě jen jako koření, jiní ho využívají pro léčbu (hlavně trávicího traktu). Ke kořenění se muškátový oříšek čerstvě nastrouhaný na struhadle. Muže s...

Rozchodník bílý

Rozchodník bílý poslouží podobně jako netřesk, jen je trochu nakyslý. Moučnaté šištičky na kořenech se vaří, jsou nasládlé....

Penízek rolní

Penízek rolní má v semenech až 30 % jedlého oleje podobné chuti jako lněný olej. Patří k olejnatým plevelům a z mladých lístků je trochu nahořklý, česnekem vonící salát. Semena usušte, rozdrťte je a zalijte vař...

Netřesk střešní

Vařené dužnaté růžice netřesku mají chuť jako růžičková kapusta. Jen je posypat strouhankou a polít horkým máslem! Tím vám neradíme, abyste z touhy po kapustě někomu oloupali střechu nebo snědli všechny netřesk...

Mochna husí

Mochna husí kvete od května do října žlutými květy. Plazí se po zemi. Rostlinky na dlouhých popínavých šlahounech zakořeňují podobně jako jahody. Mladé lístky na salát z kořenů může být mouka....
Tuřín

Tuřín

Tuřín patří mezi nejlevnější zeleninu a přitom je velice výživný. Zásobuje nás především vápníkem, proto dáváme dětem chroupat plátky syrového tuřínu, musí to ovšem být sladký, máslový druh, nikoliv pálivý nebo...
Salát hlávkový

Salát hlávkový

Hlávkový salát patří mezi zeleninu, kterou bychom rozhodně neměli vynechávat z jídelníčku, neboť má mnoho potřebných živin a je snadno stravitelný. Dodává zejména karoten (provitamin A), kterého dobře využijeme...
Řepa červená

Řepa červená

Mnoho lidí se řepě vyhýbá, ale jedná se o mimořádně zdravou plodinu, která je po správné úpravě i velmi chutná. Řepa má hojnost provitaminu A, vázaného na červené barvivo anthocyan. V zimních měsících je červen...

Kokoška pastuší tobolka

Kokoška pastuší tobolka nahrazuje koření, hlavně pepř. Kvete od jara do sklonku podzimu na úhorech, rumištích a kolem cest. V semenech je až 20 % oleje. Znali ji přírodní lékaři a v Rusku prý pomáhala při stříd...

Dub

Usušené žaludy, jemně rozdrcené, nahradily zálesákům mouku. Svíravou nahořklou chuť vyluhovali. Zralé žaludy oloupali, rozkrájeli je a zalili vodou. Tu měnili třikrát denně po dobu dvou dnů. Pak je rozvařili, k...
Květák

Květák

Květák je výborný zejména v parných letních dnech. Je lehce stravitelný a bohatý na vápník. Proto je zdravou zeleninou pro děti. Obsahuje hojně vitaminu C, který se udržuje v syrových salátech. Krátkým varem se...

Vrbovka

Vrbovka kvete růžově od června do září ve špičatém hroznů, listy se podobají vrbovým. Mladé odnože a výhonky kořenů jsou nasládlé, jíme je syrové nebo vařené jako chřest. Z oddenků může být mouka....

Vikev plotní

Vikev polní poskytuje nasládlé kořeny, jedlé za syrova i vařené. Připomíná mrkev, ale je ještě výživnější! Roste na vlhkých místech u břehů rybníků a potoků....
Bazalka

Bazalka

Oblíbenost bazalky stoupla natolik, že ji má nejedna hospodyňka vysazenou za oknem. Tato bylina je rozšířena téměř po celé Evropě. Slouží jako prvotřídní kuchyňské koření. Daří se jí na suchých a slunečních sva...

Šťavel kyselý

Šťavel kyselý, neboli zaječí jetel, má lístky podobné jetelovým trojlístkům, najde se i v zimě pod sněhem. Příjemně nakyslé lístky osvěží při letní žízni, připraví se z nich osvěžující nápoje....

Šípatka střelolistá

Šípatka střelolistá může nahradit brambory. Roste u břehů rybníků a řek, listy trčí z vody jako šípy. Kvete bíle. Ve spodní části květenství se vyvinou zelené kuličky s několika ostny. Na podzemním oddenku vyrů...

Stulík žlutý

Stulík žlutý je okrasou tichých vod s nápadně žlutými květy. Má jedlý oddenek; jeho plod obsahuje červená semínka, která se praží jako náhražka kávy. Nejste-li však na pokraji hladomoru, šetřte tuto krásnou ros...

Lopuch plstnatý

Lopuch plstnatý - má chutný kořen, který nahradí petržel nebo mrkev. Nejlepší je před jarem. kdy se objeví listy, a na sklonku podzimu. Jí se syrový, vařený, pečený nebo smažený. Dává se do polévky místo brambo...

Kotvice plovoucí

Vodní ořech - pokrývá velké vodní plochy, tenká lodyha se zachycuje na dně zelenavými jemnými kořínky. Po odkvětu na konci května se vyvine na květní stopce dva až pět centimetrů dlouhý oříšek s růžky připomína...

Kapraď samec

Mladé výhonky, syrové nebo zbavené vláknitého povrchu a vařené jsou velmi chutné. Nejdřív vařte asi šest minut, pak slijte vodu a dovařte výhonky do měkka....

Vraní oko

Vraní oko je prudce jedovaté! Varujte před jeho plodem především děti, kterým se ta hezká černá kulička líbí a chtěly by ji sníst!...

Pupava bezlodyžná

Pupava bezlodyžná se na slunci otevře a za deště zavírá. Její úbory sedí uprostřed růžic bodlinatých přízemních listů. Lůžko úboru je po oloupání jedlé a chutné jako kedluben. To ovšem jen pro informaci - rostl...

Ostružina

Na kompot a na šťávu do nápojů je ostružina výborná. Z mladých čerstvých, sušených i zmrzlých listů je chutný lesní čaj....

Merlík všedobr

Merlík všedobr roste na návsích a na rumištích jako nepříjemný plevel. Mladé výhonky a listy se jedí jako salát nebo špenát a v Anglii se dokonce merlík na špenát pěstuje....

Malina

Malina nepotřebuje doporučení. Na kompot a na šťávu do nápojů je výborná. Z mladých čerstvých, sušených i zmrzlých listů je chutný lesní čaj....

Kopřiva

Mladé listy kopřivy se dají použít jako salát nebo špenát, sekají se jako přísada do nádivek....

Lesní jahoda

Zralé plody jahod jsou lesní pochoutkou, z listů čerstvých, zmrzlých i sušených vaříme lesní čaj....

Brusnice

Zralé bobule - brusinky jsou nakysle trpké a zavařují se s cukrem na kompot k masu, především ke zvěřině. Z mladých listů se vaří lesní čaj....

Borůvky

Čerstvě nasbírané borůvky, zavařené s cukrem i usušené nabízejí kromě pochoutky, pomazánek a náplně do knedlíků také léčebnou pomoc: sušené zmírní průjmy. Z mladých listů uvaříme čaj....
Bílkoviny

Bílkoviny

Bílkoviny jsou jednou z nejdůležitějších živin, kterou naše tělo potřebuje dodávat každý den. Jedná se o vysokomolekulární látky bohaté na aminokyseliny. Bílkoviny mají důležitou úlohu při výstavbě a udržování ...
Pepř

Pepř

Pepř je tím nejzákladnějším kořením, které se používá v kuchyních po celém světě. Různé druhy pepře si nelze odmyslet zejména ze slaných jídel. Ke kořenění se používá černý, bílý a zelený pepř. Černý pepř je su...
Bez černý

Bez černý

Bez černý je nezaměnitelný keř, který má velký význam zejména v lidovém léčitelství. Zatímco dříve rostl na každém kroku, dnes může být hledání bezových keřů náročnější. V kuchyni se dává přednost bezu černému....
Hořčice

Hořčice

Mnoho lidí považuje hořčici za nezbytnou ingredienci při grilování, ale její použití je mnohem širší. Z rozličných druhů hořčice bychom měli na vaření používat vždy jen středně ostrou hořčici. Vyrábí se z černé...
Rozmarýn

Rozmarýn

Rozmarýn je nejen okrasou v květináči, ale i skvělým kořením. Pochází z jižní Evropy. Protože má velmi intenzivní kořenný účinek, používá se do všech tučných jídel, např. do ragů, do jídel v jednom hrnci a do g...
Bobkový list

Bobkový list

Bobkový list dříve nosili římští císaři na hlavě a dnes je nepostradatelnou součástí kuchyně, ve které nesmí chybět. Jako koření se trhají mladé lístky vavřínu, které se usuší. Abychom jídlům propůjčili jemnou ...
chřest

Chřest

Chřest je chutnou ingrediencí, kterou mnoho lidí ještě nikdy neochutnalo. V zelených hlavičkách chřestu je hodně vitaminu C, ostatních vitaminů jen málo. Z nerostných látek obsahuje chřest mnoho železa, jinak m...
levandule

Levandule

Levandule má opravdu mnoho využití. Na mnohé zahrádce se pěstuje bohužel jen jako zahradní bylina, ale i tak se z ní dají vyrobit vynikající želé, marmelády, oleje nebo vína. Na tyto výrobky se používají čerstv...
Štěrbák zahradní

Štěrbák zahradní

Pokud štěrbák zahradní neznáte, je nejvyšší čas se s ním seznámit. Jinak nazývaný také jako endivie, je příbuzný naší čekanky. Z vřetenovitého kořene vyrůstají úzké, zkadeřené listy, pikantní, slabě nahořklé ch...
Ředkvičky

Ředkvička

Redkvičky jsou pro mnohé neodmyslitelnou lahůdkou, která chutná na všechny způsoby. Redkvičky jíme převážně syrové, abychom dobře využili vitaminů skupiny B i C. Obsahují převážně zásadité soli (draslík, hořčík...
Maliny

Maliny

Maliny jsou lákavou přírodní pochoutkou, které se jen těžko vyrovná jakákoliv cukrovinka. Tyto lesní plody je možno snadno najít v našich zeměpisných šířkách. Dozrávají koncem července a začátkem srpna. Nejlepš...
Paprika

Paprika (koření)

Paprika patří mezi základní koření, které by nemělo chybět v žádné domácnosti. Jeho specifická chuť dodává jídlům ten pravý šmrnc. Existuje mnoho druhů paprikového prášku. Zvlášť silnými druhy jsou koření chill...
kapusta

Kapusta

Kapusta je zeleninou, která by v jídelníčku rozhodně neměla chybět. Je biologicky hodnotná, protože obsahuje vitamíny A, B i C, železo a vápník. Nespařujeme ji, abychom nezničili choulostivé vitaminy. Před příp...
Čínské zelí

Čínské zelí

Čínské zelí je osvěžující zeleninou, kterou mnozí znají jako nepostradatelnou součást baget nebo salátů. Přichází na naše trhy v zimních měsících a svým bohatým obsahem vitaminu C, provitaminu A a kyseliny list...
Tykev

Tykev (dýně, turek)

Tykev se velmi snadno pěstuje a má širokospektré využití. Ačkoliv plody tykví (podobné větší okurce) nejsou ani zvlášť výživné, ani zvlášť biologicky hodnotné, jsou chutnou zeleninou v zimních měsících, kdy je ...
Rajčata

Rajčata

Rajčata jsou bez pochyby jedním z nejoblíbenějších druhů zeleniny a skvěle chutnají jak syrová, tak i tepelně upravená. Jsou znamenitou zeleninou, neboť obsahují hojně karotenu i mnoho vitamínu C. (Pokračo...
Polníček

Polníček

Polníček patří mezi méně známé ingredience, je bohatý na vitamíny C i A a z minerálních látek obsahuje železo, vápník i fosfor. Je to jednoletá až dvouletá rostlina, rostoucí do výše 10-20 cm. Má lžícovité líst...
Pastinák

Pastinák

Zatímco někteří používají pastinák celé roky, někteří o něm ještě ani neslyšeli. Pastinák je velmi výživná zelenina, která obsahuje hojně uhlovodanů. Má i mnoho vitamínu C, vitaminy skupiny B, a z nerostných lá...
Kapusta kadeřávek

Kapusta kadeřávek

Kapusta kadeřávek, nebo také jen kadeřávek, je odrůda kapusty, která netvoří pevné hlávky, ale na vysokém koštálu vyvíjí hojně kadeřavých listů. Kvalitní kadeřávek má mít nezažloutlé listy, košťál musí být seří...
Pelyněk

Pelyněk pravý

Pelyněk pravý je dřevnatou bylinou, kterou lze snadno nalézt snad na každé louce a podél cest. Může dorůstat výšky až 120 cm a tak ho lze jen těžko přehlédnout. Tato příbuzná pelyňku černobýlu je vynikající kuc...
Šťavel

Šťavel

Šťavel kyselý je chutným darem z lesa, který se může stát součástí mnoha pokrmů. V kuchyni slavných kuchařů má své stálé místo. Tato bylina se využivá jako zelenina, koření, do salátu, omáček, do mléčných výrob...
Pórek

Pórek

Pórek je dostupný po většinu roku, a proto bývá součástí mnoha receptů. Je to zelenina dosti biologicky hodnotná. Obsahuje něco vitaminů skupiny B a C, z nerostných látek vápník a železo. Na jaře a v létě nakup...
Papriky

Papriky

Snad jen málokomu by nechutnaly papriky, obzvláště tehdy, pokud jsou součástí vařených pokrmů. Jsou nejbohatším zdrojem vitaminu C (mají jej třikrát více než citróny) a obsahují i mnoho vitamínu A (karotenu). J...
Kukuřice

Kukuřice

Nekonečná kukuřičná pole podél cest jsou lákavou možností, jak se kukuřice zmocnit, ale raději doporučujeme kukuřici z farmářských trhů. Velké nedozrálé klasy dobrého druhu kukuřice jsou levnou a výživnou zelen...
Kapusta růžičková

Kapusta růžičková

Kapusta růžičková je pro mnohé nejoblíbenějším druhem kapusty. Podává se buď na košťálu, nebo bez koštálu jako růžičky. Má mít zdravé, pevně uzavřené růžičky, nejméně 15 mm dlouhé na příčném průměru. Je to jemn...
Tykev

Salát z tykve

Máte dostatek tykví? V tom případě byste si neměli nechat ujít salát z tykve, který je rychlý a chutný. (Pokračování textu…)...
Petržel

Petržel

Pokud máte k petrželi odpor, věřte, že se jedná o velmi zdravou ingredienci, které byste se rozhodně neměli vyhýbat. Zelená nať je cennější než kořen. Nať je bohatá na vitaminy A a C a železo. Nasekanou nať při...
Patlažán

Patlažán (Lilek vejcoplodý)

Dříve byly patlažány pro mnoho lidí neznámou plodinou, ale v dnešní době pronikají stále více i do běžných receptů. Patlažány jsou dužinaté plody tvaru vejčitého nebo okurkovitého, temně fialově zbarvené. ...
tuky

Tuky

Tuky se řadí mezi jednoduché lipidy. Někteří lidé si pod nimi představí tuky na smažení, jiní zase podbřišní tuk. Pojďme si o tucích povědět něco více. Tuky hrají v naší výživě také důležitou úlohu. Tak např. p...
Sacharidy

Sacharidy

Sacharidy se často nepřesně nazývají cukry, na tento omyl je třeba dát pozor. Skládají se z uhlíku, vodíku a kyslíku. Jsou důležitými dodavateli energie. 1 g sacharidů dodává 1,1 kcal nebo 17 kJ. Sacharidy může...
voda

Voda

Voda je životodárnou tekutinou, bez které by na Zemi nebylo života. Její chemické označení je H2O. Voda tvoří asi 60% hmotnosti lidského těla. Neustálým vylučováním vody je tělo nuceno nahrazovat ji v dostatečn...
article placeholder

Sveřep stoklasa

Sveřep stoklasa roste na úhorech jako plevel, z obilek se vaří kaše, můžeme jej přidávat i do polévek....
Syrovátka

Syrovátka

Syrovátka je v dnešní době stále více oblíbená. Vzniká po sražení mléka a je to vynikající nápoj, který je zdraví velmi prospěšný. Je to tekutina podobná mléku a je složená z minerálních látek, mléčných vitamín...