Šťavel kyselý

Šťavel kyselý, neboli zaječí jetel, má lístky podobné jetelovým trojlístkům, najde se i v zimě pod sněhem. Příjemně nakyslé lístky osvěží při letní žízni, připraví se z nich osvěžující nápoje....

Šípatka střelolistá

Šípatka střelolistá může nahradit brambory. Roste u břehů rybníků a řek, listy trčí z vody jako šípy. Kvete bíle. Ve spodní části květenství se vyvinou zelené kuličky s několika ostny. Na podzemním oddenku vyrů...

Stulík žlutý

Stulík žlutý je okrasou tichých vod s nápadně žlutými květy. Má jedlý oddenek; jeho plod obsahuje červená semínka, která se praží jako náhražka kávy. Nejste-li však na pokraji hladomoru, šetřte tuto krásnou ros...

Lopuch plstnatý

Lopuch plstnatý - má chutný kořen, který nahradí petržel nebo mrkev. Nejlepší je před jarem. kdy se objeví listy, a na sklonku podzimu. Jí se syrový, vařený, pečený nebo smažený. Dává se do polévky místo brambo...

Kotvice plovoucí

Vodní ořech - pokrývá velké vodní plochy, tenká lodyha se zachycuje na dně zelenavými jemnými kořínky. Po odkvětu na konci května se vyvine na květní stopce dva až pět centimetrů dlouhý oříšek s růžky připomína...

Kapraď samec

Mladé výhonky, syrové nebo zbavené vláknitého povrchu a vařené jsou velmi chutné. Nejdřív vařte asi šest minut, pak slijte vodu a dovařte výhonky do měkka....

Vraní oko

Vraní oko je prudce jedovaté! Varujte před jeho plodem především děti, kterým se ta hezká černá kulička líbí a chtěly by ji sníst!...

Pupava bezlodyžná

Pupava bezlodyžná se na slunci otevře a za deště zavírá. Její úbory sedí uprostřed růžic bodlinatých přízemních listů. Lůžko úboru je po oloupání jedlé a chutné jako kedluben. To ovšem jen pro informaci - rostl...

Ostružina

Na kompot a na šťávu do nápojů je ostružina výborná. Z mladých čerstvých, sušených i zmrzlých listů je chutný lesní čaj....

Merlík všedobr

Merlík všedobr roste na návsích a na rumištích jako nepříjemný plevel. Mladé výhonky a listy se jedí jako salát nebo špenát a v Anglii se dokonce merlík na špenát pěstuje....