Zpomalte stárnutí za pomoci kakaa

Kakaovník je stálezelený strom, který se pěstuje v Jižní Americe a je považován za nejsladší strom na světě, neboť jeho plody dávají vzniknout nejžádanějším lahůdkám na světě. Jako první připravili kakaový nápo...
Okurková voda

Objevte výhody pití okurkové vody

Pokud cítíte žízeň, znamená to, že vaše tělo je již dehydratované a upozorňuje vás na skutečnost, že byste mu měli dodat tekutiny. Může to mu dopřát víc, než jen obyčejnou vodu. Pitná voda ochucená okurkou tělo...

Tamarind – indický bob s léčivými účinky

Tamarind je plodina, která není pro naší zemi tak úplně známou potravinou. Pochází totiž z Indie, kde se využívá velmi variabilně. Tato plodina byla používána již v dobách starověku především pro své zdravotní ...

13 účinných náhrad za vejce – 2. díl

Minule jsme si vysvětlili, proč někteří lidé potřebují nahrazovat vejce ve svém jídelníčku. Dnes se podíváme na několik dalších příkladů potravin, které fungují jako dobré náhražky. (Pokračování textu…)...

13 účinných náhrad za vejce – 1. díl

Vejce jsou neuvěřitelně zdravá a výživná, proto se tak často při přípravě jídel používají. Nejčastěji je používáme při pečení, téměř každý recept vyžaduje přidání vajec. Ale někteří lidé z různých důvodů nejedí...

Jsou chléb a pečivo přínosem pro naše zdraví?

Chléb byl odjakživa lidmi uctíván jako „boží dárek“. V uplynulém období měl spíše fádní pověst, ovšem v posledních letech se situace výrazně mění. Dnes je chléb pokládán za zdravé a zároveň chutné jídlo, k čemu...

Kolik soli denně už je přespříliš?

Když začnete nárazově jíst slaného jídla, budete mít žízeň. Tělo vám tím dává přirozeně najevo, že vás sůl vysušuje. Ale když to děláte často, získáte určitou rezistenci. Jako se vším. Ale se solí je to ještě t...

Jak nakupovat, skladovat a vařit špenát?

Všimli jste si, že se obchodní domy teď hemží špenátem? Pokud nejste zdatný pěstitel, možná vám uniká, že špenát je sezónní zelenina. A dá rozum, že naše těla si žádají nejvíc to, co zrovna roste. Těžko říct, j...

Kaki: Pokrm bohů z Valencie

V našich obchodech již není ničím neobvyklým. Oranžové, lesklé ovoce ve tvaru broskve, se celým jménem nazývá Kaki Persimon Bouquet. Jinak se také tomuto ovoci říká „pokrm bohů“, roste na stromech a v Evropě se...

Zapomeňte na cukr, využijte javorový sirup

Kanada má ve znaku javorový list a právě z této země pochází i javorový sirup, který se klidně dá zařadit na seznam super potravin. Nejenže nahrazuje zabijáka klasický cukr, ale má v sobě spoustu zdraví prospěš...
Topinambury

Topinambury

Topinambury se snadno pěstují a přesto je mnoho lidí nezná. Jsou to hlízy zvláštního druhu slunečnice, podobné bramborům. U nás jsou známé pod jménem „židovské brambory“. (Pokračování textu…)...
Zeměžluč

Zeměžluč

Zeměžluč roste na pasekách a lesních loukách. kvete v létě. Zeměžluč lékařská (Erythrea Centaurium) byla odedávna lékem při poruchách trávení a chorobách žaludku....
Růže šípková

Růže šípková

Růže šípková nabízí šípky s bohatým obsahem vitamínu C, vyšším. než je v citrónech a pomerančích. Ze sušených vaříme velmi dobrý čaj. Před vařením je rozdrťte (prázdnou lahví jako válečkem), vhoďte do vařící vo...
Mařinka vonná

Mařinka vonná

Mařinka vonná byla pro staré kuchaře "božcovým kořením", kvete v květnu a v červnu. najde se ve stinných listnatých lesích, především bukových. Její malé květy jsou bílé a příjemně voní, zvláště když rostlinka ...
Heřmánek

Heřmánek

Heřmánek je především lékem. Posiluje žaludek, podporuje léčebné pocení. Heřmánkové obklady a lázně prospívají při různých povrchových poraněních i kožních onemocněních, květy se suší do zásoby. Heřmánkový byli...
Svída

Svída

Svída je nevysoký keř s rovnými větvemi, v zimě krvavě červenými. Drobné bílé květy se vyvíjejí po rašení v květnu a v červnu v rozestřených vrcholících. U nás roste jen v nejteplejších polohách. Patří do stejn...
Střemcha hroznovitá

Střemcha hroznovitá

Střemcha hroznovitá má blízké příbuzné, slívu obecnou, švestku, ptačí třešeň nebo višeň, plody jsou jedlé, mohou se zavařit s cukrem....
Vejce

Vejce

Vejce jsou velmi významnou potravinou, kterou najdeme v jídelníčku lidí po celém světě. Je to potravina živící, sytící i ochranná, poněvadž obsahuje hodnotné bílkoviny a nerostné látky (především vápník, fosfor...

Hrachor luční

Jeho hnědé podzemní hlízy mají bílou nasládlou dužinu, která se může jíst syrová i vařená. Kdoví, zda jednou také trochu neprospěje hladové budoucnosti naší planety....
Hloh

Hloh

Hloh má jedlé plody, ale nepříliš chutné....
bukvice

Buk

Buk nabízí svoje plody bukvice nejen lesní zvěři, ale také lidem. Dozrávají v září a v říjnu, čerstvé mají mandlově nasládlou chuť a nejstravitelnější jsou upražené....
Šťovík

Šťovík

Šťovík chutná kysele a v menším množství poslouží v kyselých omáčkách a polévkách....
Houby

Houby

Houby patří mezi nejúchvatnější potraviny, protože je namísto obchodu povětšinou hledáme v lese. To zaručí jejich bio kvalitu a také nám jistě udělá radost, že jsme za ně nic neutratili. Houby sice obsahují urč...

Špička česneková

Dobře známá houba se dá do omáček a k masitým jídlům celá. Silně voní česnekem. Spička trávní patří do polévek....
Šalvěj

Šalvěj

Šalvěj má mnoho druhů a říká se o ní, že léčí svým vývarem hnisající rány. Odvarem z usušených listů pomáhá při zahlenění, nervových křečích, jaterních a ledvinových chorobách. Čerstvými listy se dobře čistí zu...
Řebříček

Řebříček

Řebříček je všestranným zálesáckým kořením. Jemné rozsekané lístky zpestří chut' polévek a omáček a chleba pomazaného máslem, tvarohem nebo sádlem. Nahradí umělé polévkové koření, maggi....
Pýchavka obrovská

Pýchavka obrovská

Pýchavka obrovská je houba, která v nouzi nahradí maso. Celá její plodnice rozkrájená na řízky se smaží na tuku. Nesmí být přestárlá. Ale k jedlým houbám se ještě vrátíme....
Popenec

Popenec

Popenec, podobný kopřivě hluchavce, má fialové květy, drobně nasekaný koření polévky a omáčky....
Mateřídouška

Mateřídouška

Sušená mateřídouška bývala nezbytná v domácí lékárně. Květy i listy jsou zálesáckým kořením do masitých jídel, omáček a polévek. Na čaj se spařují květy i s listy....

Kmín

Kmín má všeobecně známé plody, je důležitým kořením. Skvěle se hodí k bramborům, rybám, ale i jiným druhům masa....
Okurka

Okurka

Okurka je osvěžujícím doplňkem stravy a ačkoliv pochází z Asie, dnes je neodmyslitelnou součástí většiny českých zahrádek. Obsahuje vápník a draslík. Stravitelnost a biologická hodnota okurkového salátu závisí ...
Mrkev

Mrkev

Mrkev je lahodnou zeleninou, která přijde k chuti v každém ročním období. Je nejen lehce stravitelná, ale i výživná. Proto je vítaná v dětské i dietní kuchyni. Obsahuje mnoho uhlovodanů. Zásobuje nás vápníkem a...

Jalovec

Jeho bobulky znamenitě koření masitá jídla a omáčky, především při přípravě zvěřiny a jejím nakládání do mořidla, nečesky se říká „do láku“. Tlučenými bobulkami se koření hovězí maso, 2 „jalovčinek“ rozmělněnýc...
Brusinky

Brusinky

Už jste ochutnali brusinkový kompot nebo brusinky na svíčkové? Jejich chuť je velmi příjemná a jen těžko zaměnitelná. Brusinky jsou v blízkém příbuzenstvu s borůvkami, a proto se někdy nazývají červené borůvky....

Černý bez

Černý bez má do plochy rozložené květy (okolík), lidově nazývané "kosmatice". Obalují se a smaží, nahradí maso. Jeho plody obsahují celou škálu vitamínů A a C a dalších živin. Dnes zase přichází ke cti, slouží ...
Třešeň ptačí

Třešeň ptačí

Třešeň ptačí je planým ovocem a může posloužit podobně jako jiné lesní ovoce. Z usušených rozemletých jader tloukly starodávné kuchařky koření....
Puškvorec obecný

Puškvorec obecný

Oddenky nahradí bobkový list, skořici, nebo zázvor. Roste na březích řek a rybníků, má dlouhé mečovité listy a palice drobných žlutozelených kvítků. U nás se rozšířil až po patnáctém století z vídeňské botanick...
Řeřicha

Řeřicha

Řeřicha je velmi nenáročná bylina, která se stala nedílnou součástí zdravé kuchyně a sáhnou po ní i labužníci. Kdo chodí s otevřenýma očima, najde řeřichu ještě při potocích, vodních příkopech nebo vodních pram...