Merlík všedobr

Merlík všedobr roste na návsích a na rumištích jako nepříjemný plevel. Mladé výhonky a listy se jedí jako salát nebo špenát a v Anglii se dokonce merlík na špenát pěstuje....

Malina

Malina nepotřebuje doporučení. Na kompot a na šťávu do nápojů je výborná. Z mladých čerstvých, sušených i zmrzlých listů je chutný lesní čaj....

Kopřiva

Mladé listy kopřivy se dají použít jako salát nebo špenát, sekají se jako přísada do nádivek....

Lesní jahoda

Zralé plody jahod jsou lesní pochoutkou, z listů čerstvých, zmrzlých i sušených vaříme lesní čaj....

Brusnice

Zralé bobule - brusinky jsou nakysle trpké a zavařují se s cukrem na kompot k masu, především ke zvěřině. Z mladých listů se vaří lesní čaj....

Borůvky

Čerstvě nasbírané borůvky, zavařené s cukrem i usušené nabízejí kromě pochoutky, pomazánek a náplně do knedlíků také léčebnou pomoc: sušené zmírní průjmy. Z mladých listů uvaříme čaj....
Bílkoviny

Bílkoviny

Bílkoviny jsou jednou z nejdůležitějších živin, kterou naše tělo potřebuje dodávat každý den. Jedná se o vysokomolekulární látky bohaté na aminokyseliny. Bílkoviny mají důležitou úlohu při výstavbě a udržování ...
Pepř

Pepř

Pepř je tím nejzákladnějším kořením, které se používá v kuchyních po celém světě. Různé druhy pepře si nelze odmyslet zejména ze slaných jídel. Ke kořenění se používá černý, bílý a zelený pepř. Černý pepř je su...
Bez černý

Bez černý

Bez černý je nezaměnitelný keř, který má velký význam zejména v lidovém léčitelství. Zatímco dříve rostl na každém kroku, dnes může být hledání bezových keřů náročnější. V kuchyni se dává přednost bezu černému....
Hořčice

Hořčice

Mnoho lidí považuje hořčici za nezbytnou ingredienci při grilování, ale její použití je mnohem širší. Z rozličných druhů hořčice bychom měli na vaření používat vždy jen středně ostrou hořčici. Vyrábí se z černé...