Co jíst při nemoci aneb potraviny, které vás postaví na nohy

Jídlo není pouze pomocníkem k výrobě energie, ale hraje důležitou roli při prevenci různých onemocnění. Některé potraviny mohou zmírnit příznaky nemoci a pomohou vám k brzkému uzdravení. Co si dát při škrábání v krku a která zelenina posiluje imunitu?

Česnek v boji proti nachlazení

Používá se jako vysoce léčivá bylina se zázračnými účinky po celá staletí. Zlepšuje imunitní funkce, snižuje závažnost nachlazení a chřipky. Bojuje úspěšně proti bakteriím a virům. Pomůže vám vyhnout se nemocem nebo uspíšit zotavení. Pokud vám vadí jeho pálivá chuť, rozmíchejte si jej do lžičky medu.

česnek zmírňuje příznaky nemoci
pixabay.com

Pikantní jídlo pomáhá odstranit hlen

Kořeněná jídla obsahují kapsaicin, který může pomoci naředit hlen, ale také stimulovat jeho produkci. Může být účinný při zmírnění kašle způsobeného podrážděním. Pikantní jídlo by se ale mělo konzumovat v omezeném množství, jinak může způsobit nežádoucí vedlejší účinky, jako je nadýmání, bolest a nevolnost.

Pokud jste kvůli nemoci dočasně ztratili chuť, využijte toho a přidejte trochu chilli do každého hlavního jídla.

Banány dodají sílu

Snadno se žvýkají, lahodně chutnají a poskytují velké množství kalorií a potřebných živin. Doporučují se konzumovat hlavně při problémech s nevolností a zmírňují průjem. Výhodou je jejich rychlá rozpustnost v trávicím ústrojí a snadná kombinovatelnost s jinými surovinami (ovesné vločky, jogurt apod.). Pokud nemáte hlad, ale potřebujete doplnit energii, kousek banánu je ta správná volba.

banány zmírňují průjem
pixabay.com

Ovesné vločky

Jsou dobrým zdrojem živin a snadno se konzumují. Stimulují imunitní systém, zlepšují kontrolu hladiny cukru v krvi a zmírňují zánětlivé prostředí v zažívacím systému. Vyvarujte se však nákupu ovesných tyčinek s umělou příchutí se spoustou přidaného cukru. Místo toho si uvařte ovesnou kaši a přidejte malé množství medu nebo ovoce.

Ovoce plné antioxidantů

Mnoho druhů ovoce obsahuje flavonoidy, které mohou bojovat proti virům, bakteriím a stimulují imunitní systém. Mezi nejlepší zdroje zdraví patří borůvky, granátové jablko, jahody, brusinky a ostružiny. Bobulovité ovoce má velmi silné protizánětlivé účinky. Přidejte ovoce do misky s ovesnými vločkami nebo jogurtem a zdravá snídaně je na světě. 

brusinky obsahují antioxidanty
pixabay.com

Avokádo posílí imunitu

Obsahuje plno prospěšných vitamínů, minerálů a zdravých tuků, jako třeba kyselinu olejovou. Kyselina pomáhá zmírňovat zánět a posiluje náš imunitní systém. Výhodou je konzistence avokáda – je měkké a snadno je konzumuje, i když máte zrovna problémy s polykáním.

Listovou zeleninu přidejte do smoothie

Špenát, listový salát, kapusta nebo brokolice obsahují na vlákninu a živiny, které naše tělo v nemoci potřebuje. Jsou bohatým zdrojem vitamínů A, C, K a kyseliny listové. Má antibakteriální vlastnosti, které vám pomohou v boji proti zánětlivé nemoci. Výborná je ve spojení s ovocnou složkou ve formě smoothie.

zelené smoothie posiluje imunitu
pixabay.com

Losos dodá zdravé tuky

Mořské ryby našemu tělu prospívají za všech okolností. Losos je vynikajícím zdrojem bílkovin a obsahuje omega-3 mastné kyseliny a vitamín D, které bojují proti zánětu a posilují imunitní systém.

Zdroj: healthline.com

Martina Nosálková

Miluju chvíle ticha uprostřed lesa i cvrkot svých dvou mláďat. Věřím na přirozenost a rovnováhu. Pokud na světě existuje nějaký léčivý zázrak, je to síla přírody a její dary, které se musíme znovu naučit využívat.

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X