Omanový čaj patří mezi méně známé nápoje, ovšem jeho účinky a přínosy pro zdraví jsou skutečně fascinující. Tento čaj se připravuje z rostliny omanu pravého (Inula helenium). Je to statná, vytrvalá bylina s krátkým dužnatým oddenkem. Má vzpřímenou, asi 2 metry vysokou lodyhu, která je drsně chlupatá a v horní části rozvětvená. Ne jejích vrcholcích se ve velkých úborech nacházejí žluté květy, jež se objevují v červenci a srpnu.

Listy jsou střídavé a široce kopinaté, jejich čepel je nepravidelně zubatá. Pro léčebné účely se sbírá oddenek i s kořeny, na podzim a to u rostlin dvou a tříletých. Rostlina má ráda vlhká a slunná místa. Nejčastěji se vyskytuje na loukách či podél potoků v Evropě a západní Asii.

Účinné látky

Mezi nejúčinnější látky, které oman obsahuje, patří inulin, hořčiny, triterpeny a silice s velkým obsahem alantolaktonu.

Zdravotní přínosy omanového čaje

Pokud máte rádi bylinné čaje, zařaďte k nim ten omanový, neboť nabízí celou řadu zdravotních výhod.

1. Pomáhá uklidnit naši mysl

Pokaždé, když jste ve stresu nebo cítíte úzkost, připravte si omanový čaj. Má mírně sedativní účinky, které uklidní negativní myšlenky.

2. Podpoří klidný spánek

Vzhledem ke svým relaxačním účinkům podporuje i kvalitní a dobrý spánek. Nedostatek spánku může způsobovat celou řadu zdravotních obtíží. Vychutnejte si tedy před spaním šálek omanového čaje.

3. Pomáhá z kožními obtížemi

Omanový čaj obsahuje sloučeniny s antioxidačními a protizánětlivými vlastnostmi. Může mít pozitivní vliv na některé kožní obtíže mezi něž patří ekzém, lupenka nebo psoriáza.

4. Posílí imunitní systém

Díky obsahu účinných látek je vhodné čaj pít v období chřipek a nachlazení. Pomáhá bojovat proti virům a bakteriím.

5. Omezuje dýchací obtíže

Po dlouhou dobu je známé popíjení čaje pro zmírnění nepříznivých příznaků astmatu a akutní bronchitidy. Pomáhá uvolňovat dýchací cesty a vylučovat hlen.

6. Zlepšuje trávení

Pití omanového čaje podpoří lepší trávení a pomáhá zklidnit rozbouřený žaludek. Je vhodný po konzumaci zvláště tučných či mastných jídel.

Příprava čaje

Nalijte do hrnce litr vody, přiveďte ji k varu a následně přidejte 2 lžíce sušeného kořene omanu. Lehce vařte 20 minut a následně sceďte. Pro přípravu menšího množství použijte 1 lžíci na 500 ml vody. Při přípravě slabšího čaje postačí  zalít sušený kořen již zmíněným množstvím vroucí vody a nechat 20 minut louhovat a poté scedit. Čaj můžete dochutit medem.

Užívání

Oman lze používat zevně i vnitřně. Vnitřně především ve formě čaje, nálevu či bylinné směsi s bylinkami, které nabízejí obdobné vlastnosti. Zevně se používá jako kloktadlo či koupel pro hůře se hojící rány. Při běžném dávkování nehrozí žádné nežádoucí účinky. Lékové interakce nejsou známé. Pokud trpíte kašlem či chrapotem, vhodné jsou 1-2 lžíce mezi jídly, u zažívacích potíží jsou vhodné 2-3 lžíce půl hodiny před jídlem či po něm.

Upozornění

Čaj není vhodný pro těhotné a kojící. Pokud máte jakékoli zdravotní obtíže nebo pravidelně užíváte nějaké léky, konzultujte jeho pravidelnou konzumaci se svým lékařem. Přestože je oman přírodní rostlina, není vhodná konzumace čaje ve větším množství.