Červená řepa chutná jako hlína, ale trávení prospívá

Zdravý jídelníček s sebou přináší nové chutě, potraviny a kombinace. Červená řepa se řadí do skupiny, která nepatří mezi nejoblíbenější. Může jít ruku v ruce s chřestem a brokolicí. Má své skalní fanoušky i zaryté odpůrce. Její vliv na lidské zdraví ale nejde opominout a měli byste jít dát šanci.

Ve sladkém kabátku

Červená řepa je mezi lidmi vcelku neoblíbená. Může za to její výrazná a zemitá chuť. Stačí malé množství, aby si uzmula všechnu pozornost pro sebe a v salátu, polévce nebo smoothie rozhodně nehraje druhé housle. Na její „pachuť“ je třeba si zvyknout a ne každému sedí. Spousta lidí z ní cítí hlínu a nepomáhají ani kombinace s čerstvými listy, s brusinkami, olivovým olejem, česnekem nebo kozím sýrem. Řepa je natolik silná, že ji lze jen zbožňovat nebo nenávidět. I tak ale existuje způsob, jak jí přijít na chuť a zároveň se nepřemáhat. Vláčné brownies s velkou dávkou kakaa nebo čokolády řepě zdárně konkuruje. Ani byste nepoznali, že je v chutném koláči řepové pyré. Řadí se k nízkokalorické zelenině, a tak nevadí, obsahuje-li koláč porci medu nebo třtinového cukru.

Není nad pravidelnost

Častá konzumace červené řepy napomáhá udržení si štíhlé postavy. To souvisí i s pravidelným vylučováním. Zelenina, která si místo na výsluní teprve hledá, je zarytou ochránkyní jater, očišťuje je od toxinů a napomáhá obnově jejich buněk. Mimo to pečuje o peristaltiku a předchází opakovaným zácpám. Ideální je i během psychicky náročného období, u žen v jiném stavu nebo u malých dětí, které trpí problémy s trávením. Malé množství řepy usměrní střevní pochody a dětem uleví od úporných bolestí a křečí. Jedinou podmínkou je, aby už ochutnaly například mrkev nebo batáty. Řepa je přeci jen chuťově výrazná a mohla by děti od dalších stravovacích experimentů odradit.

Kyselina listová

Kyselina listová se nejčastěji zmiňuje v souvislosti s těhotenstvím, přijímat byste ji ale měli pravidelně a bez ohledu na stav. Každodenní konzumace výrazně oddaluje projevy stárnutí a vyživuje nehty, vlasy i pokožku. Ta zůstává vypnutá a přirozená lesklá a vyživená. Červená řepa je na ni bohatá, bohužel se při tepelné úpravě množství obsažené kyseliny snižuje. Nejúčinnější je servírovat ji čerstvou, ideálně s křenem, jablky, vlašskými ořechy a sušenými švestkami.

Zdroj obrázku: Pixabay

Dobrý den, řepa sem

Vyjma celé řady vitamínů a minerálů, které řepa obsahuje, je spojována i s ovlivňováním nálady a emočního vnímání. Jde o silný stimulant a účinnou zbraň proti výkyvům nálad a stresu. Stačí hrst červené řepy a krizové situace vyřešíte mnohem snáz a bez psychické újmy. I zde ale platí, že ji musíte jíst s chutí. Spojit vypjatou situaci s jídlem, které bytostně nesnášíte, nebude mít kýžený efekt.

lifehack.org

Marcela Svobodová

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X