Po zkonzumování prochází jídlo třemi důležitými procesy, tedy trávením, absorpcí a eliminací. Trávicí soustava se stará o to, aby byla potrava zpracována, živiny vstřebány a zbytky vyloučeny. Primárně se tedy snaží o získání živin z potravy, tedy o správné trávení. K tomu, aby proces trávení probíhal správně a trávicí soustava byla zdravá, mohou preventivně přispět některé druhy bylin.

Problémy s trávením

Správné trávení, tedy vstřebávání živin, je nesmírně důležité pro zdraví celého organismu. Aby docházelo ke správnému trávení, může být trávicí systém podpořen řadou léčivých bylin a zdravou stravou. Zvláště pokud se objevují problémy s trávením, například pálení žáhy, nadýmání, zácpa, bolesti břicha, nevolnost, nadýmání, nevolnost apod., mohou být byliny velmi nápomocny. I když je trávicí systém zdravý, mohou se tyto problémy vyskytnout. Ideální je proto byliny podporující trávení konzumovat s potravinami, u kterých například víte, že způsobují nadýmání. Většina problémů s trávením je způsobena nesprávným životním stylem, stravovacími návyky, může být dána genetikou i věkem.

Byliny podporující trávení

Kurkuma

Indický šafrán neboli kurkuma je kořením, které se získává ze sušeného mletého oddenku kurkumovníku dlouhého (Curcuma longa). Hojně je využíváno především v indické, pákistánské či thajské kuchyni jako součást kari koření. Své místo má kurkuma v áyurvédě jako lék na mnoho problémů, včetně špatného trávení či kožních a plicních onemocnění. Kurkuma se používá jako tradiční lék na poruchy trávení, především na nadýmání a zácpu. Obsahuje totiž 5% éterického oleje včetně kurkuminu.

Kmín

Plody kmínu kořenného (Carum carvi) jsou populární nejen díky své chuti, ale i příznivým účinkům na trávení. Pomohou zvláště v případě pocitu nafouklého břicha a dyspepsii (kombinace různých trávicích obtíží), podporují totiž aktivitu trávicích enzymů. Ve studii, které se zúčastnilo 57 pacientů se syndromem dráždivého tračníku, se ukázalo významné zlepšení příznaků po pravidelném užívání kmínu.

Máta peprná

U máty peprné (Mentha piperita) jsou její pozitivní účinky na správné trávení dlouhodobě známé. Je skvělým prostředkem, který léčí zažívací problémy. Podporuje správné trávení a zmírňuje nadýmání. Olej z máty peprné je také využíván k léčbě syndromu dráždivého tračníku.

Heřmánek

Bylinka s krásnými kvítky s typicky žlutým středem a příjemnou vůní, to je heřmánek (Matricaria). Již po celá staletí je používán jako lék na trávicí obtíže. Rychlou pomoc poskytuje heřmánkový čaj, který má celou řadu zdravotních účinků. Výzkum ukázal, že extrakt z heřmánku má antioxidační a protiprůjmové účinky.

Kopr

I když kopr vonný (Anethum graveolens) každému nevoní a nechutná, má příznivý vliv na trávení. Jako lék na poruchy trávení se používá již od starověku a jeho semena mají antimikrobiální vlastnosti.

Fenykl

Fenykl obecný (Foeniculum vulgare) je hojně pěstován pro své voňavé plody, které mají přínos především pro trávicí soustavu. Vynikají léčivými vlastnostmi, působí protizánětlivě, jsou gastroprotektivní a hepatoprotektivní. Semínka fenyklu se konzumují přímo či se přidávají do směsí bylin, které se připravují v podobě čaje. Působí především při problémech s nadýmáním a bolestmi žaludku. Jsou používány i jako prostředek ke stimulaci chuti k jídlu.

Zázvor

Zázvor je druhem koření, které je získáváno z oddenků stejnojmenné rostliny. Zázvor lékařský (Zingiber officinale) může mít barvu žlutou, okrovou až červenou. Jeho chuť je výrazná a sladce pikantní. Zázvor je důležitou součástí indické a čínské kuchyně, ale své místo si našel i v našich končinách. Zázvor je skvělým lékem na zažívací obtíže, pomáhá při nevolnosti a na nadýmání.

Zdroj obrázku: https://www.flickr.com/photos/usdagov/29114882332