Hořčík, nebo také magnézium, je pro lidské tělo nezbytně důležitý a pokud ho máme nedostatek, může se to projevit celou řadou zdravotních problémů. Ze všech minerálů má pro tělo největší význam a to dokonce větší než vápník, sodík a draslík.
Dostatečné zásobení těla hořčíkem má pro tělo tyto výhody:
- snižuje svalové křeče, syndrom neklidných nohou a menstruační křeče
- zlepšuje spánek
- zmírňuje příznaky PMS, včetně nadýmání a změny nálady
- hořčík je užitečný při bolestech hlavy a pomáhá tlumit migrénu
- reguluje správnou hladinu ostatních minerálů a také hormonů v těle
- pomáhá odbourávat stres a navozuje pocit pohody. Zvýšené množství hořčíku je vhodné při depresích a pocitech úzkosti
Jak nejlépe doplnit hořčík do těla
1. Magnéziový olej
Víte o tom, že je hořčík mnohem lépe absorbován pokožkou než zažívacím traktem? Magnéziový olej tedy skvěle obejde trávení a absorbuje se přes kůži. Ačkoliv si můžete zakoupit magnéziový olej i ve specializovaných obchodech, mnohem lepší je vyrobit si vlastní.
Postačí vám k tomu 2 ingredience:
- Chlorid hořečnatý
- Voda
Stačí si tedy zakoupit v lékárně chlorid hořečnatý (je velmi levný) a smíchat ho s vodou. Ideální je smíchat šálek chloridu hořečnatého s jedním šálkem vody a nechat ho rozpustit. Můžete ho za mírné teploty i rozpustit v kastrolu (jde to rychleji), ale poté je nutné nechat magnéziový olej vychladnout na pokojovou teplotu. Olej naneste na pokožku a pokud ucítíte jemné mravenčení nebo píchání, tak se ničeho nebojte, je to běžný efekt.
2. Potraviny bohaté na hořčík
Věděli jste o tom, že v běžně kupovaných potravinách je až 100x méně hořčíku než před 100 lety? Je to způsobeno tím, že se plodiny pěstují v nekvalitní půdě. Cílem současného potravinářského průmyslu je mít co největší sklizeň, ale na kvalitu se příliš nehledí. Proto je v první řade potřeba zakupovat potraviny v obchodech s BIO s zbožím, na farmářských trzích nebo přímo od samotných pěstitelů.
Zde je seznam potravin bohatých na hořčík:
Hořká čokoláda – 1 šálek hořké čokolády vám dá více než 100% vaší doporučené denní dávky (DDD) hořčíku. To je snadný způsob, jak si dopřát pořádnou dávku hořčíku a zamlsat si u toho.
- Listová zelenina (nejlépe špenát) – 1 šálek vařeného špenátu vám dá 39% DDD hořčíku. Vařený špenát je lahodný jako příloha ke každému jídlu.
- Dýňová semínka – 30 gramů dýňových semínek vám dá 37% DDD hořčíku. Skvěle chutnají obzvláště naklíčená dýňová semínka
- Ryby (makrela) – 100 gramová porce makrely vám poskytne 21% vaší denní hodnoty hořčíku. Nejlépe uděláte, když si jí dáte s červenou řepou a mrkvovým salátem.
- Fazole a čočka – 1 šálek bílých fazolí vám dá 28% DDD hořčíku.
- Celozrnné produkty – jako jsou quinoa, hnědá rýže a proso. 1/2 šálku vařené quinoi vám poskytne 30% DDD hořčíku.
- Artyčoky – 1 velký artyčok vám dá 24% DDD hořčíku. Skvělé jsou dušené artyčoky s česnekem.
- Avokádo – 1 středně avokádo vám poskytne 15% DDD hořčíku.
- Datle – 1 šálek datlí vám dá 15% DDD hořčíku.
- Melasa – dejte si jednu polévkovou lžíci melasy a máte v těle 12% DDD hořčíku.
3. Magnéziová koupel
Magnéziová koupel je dokonalým relaxačním zážitkem, který nasytí vaše tělo hořčíkem.
Pro magnéziovou koupel budete potřebovat:
- 2 šálky epsomské soli nebo 1 šálek magnéziových vloček
- plnou vanu horké vody
4. Magnézium jako doplněk stravy
Hořčík samozřejmě seženete i ve formě tablet či nápojů, které koupíte v lékárně. Je to sice nejjednodušší způsob, ale pokud chcete zvolit nejefektivnější a nejpřirozenější variantu, jak vstřebat hořčík, vyzkoušejte metody uvedené výše.