Je sice pravda, že u nás ovčí mléko není tak oblíbené, ale v některých částech světa však využívají výhody, které nabízí. Díky bohaté chuti jej lze použít na vaření i k přípravě nápojů. Také je velmi důležitou složkou pro výrobu výborných sýrů, mezi něž patří feta nebo Roquefort.

Stejně jako kravské, je i ovčí mléko plné esenciálních aminokyselin, jež jsou základním stavebním kamenem pro bílkoviny. Odborníci tvrdí, že ovčí mléko obsahuj více bílkovin, než mléko kravské. Nevýhodou je vyšší obsah laktózy a vyšší cena.

Přínosy ovčího mléka

Pokud nemáte problém s laktózou a nevadí vám trochu vyšší cena, je ovčí mléko velmi prospěšné, podívejte se proč.

Snižuje riziko vzniku infekce

Díky pozoruhodné kombinaci živin v ovčím mléku může jeho pravidelná konzumace posilovat imunitní systém, který tak snáze bojuje proti infekcím.

Může pomoci v boji proti rakovině

Ovčí mléko obsahuje větší množství látek, které pomáhají tělu v boji proti rakovině. Tyto látky chrání buňky našeho těla proti oxidačnímu stresu, který podporuje vznik buněčných mutací.

Zabraňuje vzniku dětských vad

Ovčí mléko obsahuje kyselinu listovou, o níž je známo, že během těhotenství zabraňuje vadám neurální trubice. Tyto vady způsobují abnormality, které mají vliv na mozek a míchu dítěte.

Podporuje zdraví a pevnost kostí

Ovčí mléko je bohatým zdrojem vápníku, který hraje důležitou roli pro udržení pevných a zdravých kostí. Také snižuje riziko vzniku osteoporózy, která způsobuje větší lomivost kostí.

Může podpořit snížení tělesné hmotnosti

Odborníci tvrdí, že ovčí mléko obsahuje více kyseliny linolové než kravské mléko. Kyselina linolová je zdravou formou tuku a je to něco, co podporuje ztrátu tuku. Kyselina linolová může pomoci snížit hladinu lipidů v krvi a omezit tak riziko vzniku diabetu.