Želatina je snadno dostupnou potravinou, ve které najdeme 2 velmi důležité aminokyseliny, které většina lidí nedokáže konzumovat v dostatečném množství, jde o glycin a prolin. Tyto 2 aminokyseliny se nachází v kostech, vazivových tkáních a v orgánech. Jelikož je dnes už mnoho lidí nejí, má zmíněných aminokyselin nedostatek.

To je velmi špatné, protože jsou nezbytné pro dobrý stav pokožky, nehtů a růst vlasů. Dále také pro regulaci hmotnosti a optimální funkci imunitního systému. Glycin je sloučenina, která tvoří 1/3 aminokyselin obsažených v želatině a disponuje protizánětlivými vlastnostmi, které urychlují hojení ran a zlepšují kvalitu vašeho spánku.

Proč se želatina často podává pacientům v nemocnicích?

Želatina je čirou tekutinou a zároveň jednou z nejlépe stravitelných potravin pro lidské tělo, stejně jako voda, džus nebo vývar. Pokud se pacienti zotavují ze špatného zdravotního stavu, často je jim želatina podávána, jelikož ji snadno stráví a jejich tělo se při trávení nebude zbytečně vyčerpávat. Želatina dokáže absorbovat vodu a pomáhá udržovat tekutinu v zažívacím traktu, zajistí tak lepší průchodnost střev. Želatina je snadno dostupná každému, v obchodech se prodává neochucená želatina v prášku i jako plátková želatina.

Zdravotní výhody želatiny

  • Je bohatá na bílkoviny. 1 lžíce želatiny obsahuje zhruba 6 gramů bílkovin, takže pokud chcete zajistit dostatečný příjem bílkovin, zařaďte želatinu do svého jídelníčku.
  • Zlepšuje trávení. Jelikož na sebe váže vodu, kterou udržuje ve střevech, pomáhá zde se snadnější průchodnosti natrávených potravin.
  • Zlepšuje stav kostí a kloubů. Je bohatá na aminokyseliny, které jsou nezbytné pro posílení chrupavky v kloubech.
  • Může pomoci s potravinovými alergiemi a intolerancí. Je možné s ní léčit sliznici žaludku a trávicího traktu.
  • Pomáhá odstranit toxiny z těla. Glycin, který je v želatině obsažený, pomáhá játrům odstranit přebytečné toxiny z našeho organismu.
  • Želatina obsahuje keratin, silný protein, který se přirozeně vyskytuje ve vlasech, nehtech, zubech a v kůži. Konzumací želatiny podpoříte zdraví vlasů, nehtů i zubů.
  • Díky kolagenu zlepšuje želatina pružnost naší pokožky. S přirozenou konzumací želatiny bude pokožka vypadat mnohem zdravější a mladší než s jakýmkoliv obličejovým krémem.
  • Pomáhá s rychlejším hojením ran. Jak již bylo řešeno, želatina obsahuje glycin, ten má i silné hojivé a protizánětlivé účinky.
  • Zajistí lepší spánek. Podle nedávných studií zlepšuje želatina kvalitu spánku, její pravidelná konzumace odstraňuje pocity ospalosti a zlepšuje kognitivní funkce.
  • Podporuje hubnutí. Podle odborníků želatina stimuluje produkci lidského růstového hormonu a zvyšuje metabolismus.

Recept na zdravé domácí želé

Potřebujeme:

  • 3 lžíce neochucené želatiny
  • 1 šálek zeleného čaje
  • 1 šálek hroznové nebo jahodové šťávy
  • 1 šálek čerstvě vymačkané pomerančové šťávy
  • Med nebo stévii

Instrukce :

Zpočátku budete muset v hrnci uvařit zelený čaj a přidat do něj stévii nebo med. Dále přidejte želatinu a míchejte, dokud se nerozpustí. Poté hrnec odstraňte z plotny a směs nechte vychladnout. Následně přidejte pomerančovou i hroznovou šťávu a opět velmi dobře promíchejte. Výslednou směs nalijte do nádoby a vložte do ledničky zhruba na 3 hodiny. Lahodné želé už je následně připravené ke konzumaci.

S želatinou můžete experimentovat, pokud ji budete míchat s ovocem a různými ovocnými šťávami, vznikne vám mnoho receptů, na kterých si skvěle pochutnáte

zelatina-s-jahodami

Poznámka: Kupovaná želatina je velmi zdravá, ale snažte se nekupovat již hotové želatinové produkty, jako například gumové medvídky či žížalky. Obsahují příliš velké množství cukru, který odbourává kolagen v našem těle.