Kdo by neznal zázvor. V Česku se sice nepěstuje, ale není problém ho zde zakoupit. Zázvor je půldruhého metru vysoká rostlina se žlutými květy, která je známá především díky svým oddenkům, jež mají intenzivní pikantní chuť. Představte si, že zázvor obsahuje na 640 různých chemických látek.

Zázvor obsahuje

Nebudeme vyjmenovávat všechny látky obsažené v zázvoru, ale uvedeme je některé, abyste si udělali představu o jeho síle. Kořen je plný esenciálních olejů, celé řady vitamínů – A, B1, B2, C, E, či minerálních látek, neboť obsahují sodík, hořčík, fosfor, draslík, vápník, železo, chrom, zinek, ale i další podstatnou látku jakou je např. gingerol.

Léčebné účinky

O zátvoru můžeme jednoznačně prohlásit, že je to všelék. Posuďte sami, co je to za zázrak, vždyť pomáhá při nachlazení, chřipce, posiluje imunitu, povzbuzuje mysl, zlepšuje krevní oběh, prokrvení končetin, léčí žaludeční nevolnosti, při migréně, bolestech hlavy, menstruačních bolestech, zklidňuje namožené klouby. Má výrazné protizánětlivé účinky.

Zázvor rovněž výrazně přispívá k léčbě artritidy, zklidňuje žaludek např. při dlouhé cestě autem, autobusem nebo lodí, je vhodný při ranních nevolnostech, proto si ho v malých dávkách mohou dopřát např. lidé po chemoterapii, které nevolnostmi trpí.

A to není všechno, zázvor také snižuje nezdravý cholesterol a posiluje kardiovaskulární systém, pomáhá při trávení i hubnutí, působí příznivě na bolesti střev, ulevuje od dýchacích obtíží i astmatu, upravuje hladinu cukru v krvi, ničí rakovinné buňky (dokáže zamezit růstu některých typů zhoubných buněk).

Užití zázvoru

Je mnoho způsobů využití zázvoru v různých receptech na přípravu jídel. Zázvor se dá rovněž konzumovat ve formě tablet, ale i kandovaný, někdo zvládne i čerstvý zázvor žvýkat.

Čaj: maximálně 4 g čerstvého zázvoru nastrouháme a přelijeme horkou vodou a necháme pět minut louhovat. Podle chuti můžeme přidat citron, med, špetku skořice a hřebíčku.

Upozornění: 4 gramy čerstvého zázvoru jsou maximální denní dávkou, nepřekračujte ji. Rovněž upozorňujeme, že kousky vylouhovaného zázvoru nejsou určeny k požití, mohly by podráždit žaludeční stěnu. Zázvor není vhodný pro diabetiky, těhotné a kojící ženy a děti do dvou let. Někomu může také způsobovat pálení žáhy, bušení srdce či zažívací problémy.