Kanada má ve znaku javorový list a právě z této země pochází i javorový sirup, který se klidně dá zařadit na seznam super potravin. Nejenže nahrazuje zabijáka klasický cukr, ale má v sobě spoustu zdraví prospěšných živin.

Výroba sirupu

Ta je poměrně zdlouhavá, ale můžete si ho vyrobit i doma, máte-li na zahradě javor. Připravte se, že vás to bude stát poměrně hodně času. Proto raději přemýšlejte o koupi javorového sirupu, byť jde o dražší položku.

Sirup se vyrábí z javorové mízy a to tak, že se brzy zjara do javorů, ve stáří asi 40 let, navrtají jeden až dva otvory hluboké 5 – 6 cm, z nichž se pomocí plastových trubic odebírá šťáva. Ta se pak vaří do chvíle, než se odpaří všechna voda a vznikne hustá tekutina. Na 1 litr sirupu spotřebujete asi 40 litrů mízy, kterou získáte za 4 až 6 týdnů. Pro ochránce přírody jen dovětek, že otvory se během roku zahojí…

Látky obsažené v sirupu

Javorový sirup obsahuje vitamíny B2, B5, B6, vápník, železo, mangan, hořčík a draslík, sacharózu, v malém množství pak glukózu a fruktózu, niacin, ve stopovém množství rovněž aminokyseliny.

Zdraví prospěšný

Vědci z Quebecu identifikovali v javorovém sirupu 54 prospěšných sloučenin, přičemž pět z nich dosud v přírodě nikdo neviděl. Některé z nich mají protizánětlivé a antioxidační vlastnosti, které působí proti rakovině, cukrovce a bakteriálním onemocněním. Sirup pomáhá i při detoxikaci organismu a používá se jako podpůrný prostředek při nejrůznějších čisticích kúrách. Rovněž podporuje produkci hormonů, regeneraci a rekonvalescenci našeho těla, reguluje obranyschopnost organismu, podporuje normální vývoj chrupavky a kostí, proto je důležitý pro děti ve vývinu, a má pozitivní vliv na celý kardiovaskulární systém.

Výběr sirupu

Kvalita sirupu je označena písmeny A, B, C a D. Ten vůbec nejkvalitnější, a i nejdražší se skrývá pod písmenem A, v Evropě je normálně k dostání sirup skupiny C pro běžné užití a „Déčko“ je vhodné pro pečení a vaření. Platí, že čím je sirup světlejší, tím je jeho chuť a vůně méně intenzivní a tím je sirup luxusnější a dražší.

Využití sirupu v kuchyni

Jednak jde o klasické sladidlo a pro využití v kuchyni jednoduše platí, že javorový sirup použijete všude tam, kde byste použili bílý cukr. Čili i do pečení a vaření, na lívance, omeletu, do buchet, do jogurtů, zmrzliny, nápojů, prostě všude, kde sladíte. Pro vaši představu, kolik javorového sirupu použít je stanovený poměr 3 díly sirupu ku 4 dílům cukru. Na internetu najdete spousty chutných receptů s využitím javorového sirupu.