Černý kořen, to zní magicky až zlověstně. Navíc ani na pohled nevypadá nějak vábně, přesto je pro člověka velice prospěšný. Této dvouleté zelenině, kterou si můžete vypěstovat i na vašich zahrádkách, se také říká hadí mord španělský, neboť lidé v dávných dobách věřili, že černým kořenem mohou zabít hada. Jak? Že mu ho strčí do tlamy…

Kořen obsahuje

Je to plnohodnotná zelenina. Kořen obsahuje velké množství vody, sacharidů, vlákniny, bílkovin, tuků a inulinu, vitamíny A, B1, B2, C a E, minerální látky draslík, fosfor, hořčík, vápník a železo. Nechybí ani látky allantoin, asparagin, lactucin a levulin, jež podporují léčbu ran, trávení a činnost žláz s vnitřní sekrecí.

Vliv na zdraví člověka

kořenKromě již zmíněného má velmi malý obsah kalorií, proto je vhodný pro redukční diety a pro diabetiky, léčí rovněž nechutenství, v trávící soustavě obnovuje pochody po prodělané střevní chřipce. Má kladný vliv i na revmatické potíže a na nervy, které zklidňuje.

Příprava kořene

Můžete ho jíst syrový, ale také vařený, smažený jako řízek, zapečený. Před požitím musíte kořeny oloupat, jinak se dá uvařit i se slupkou, poté se loupe velmi snadno. Aby vám kořeny více nečernaly, dejte je před vařením do octové vody (1 litr vody = 2 lžíce octa). Jeho využití v kuchyni je široké, od salátů, pomazánek až po polévky.

Salát z černého kořene

  • 2 kusy černého kořene
  • 2 střední mrkve
  • 2 jablka
  • šťáva z citronu
  • sůl
  • 1 lžička medu
  • 1 lžíce panenského řepkového oleje
  • čerstvá petrželka

Kořenovou zeleninu oloupejte. Jablko, mrkev a černý kořen nastrouhejte a vložte do misky. Dressing připravíte z panenského řepkového oleje, šťávy z citronu, špetky soli a vmícháte med, případně třtinový cukr a zamícháte do salátu. Nakonec ozdobíte čerstvou petrželkou a můžete podávat s celozrnným pečivem.

Polévka z černého kořene

  • 300 g černého kořene
  • 1 vejce
  • petržel podle chuti
  • citron na ochucení
  • trochu smetany
  • sůl

Kořeny očistěte, nakrájejte na plátky a vařte v osolené vodě nebo v masovém vývaru doměkka. Polovinu kořenových plátků prolisujte přes síto, přidejte rozsekanou zelenou petržel, žloutek a trochu smetany a celé ochuťte citronem

Zapečený černý kořen

  • 800 g černého kořene
  • 60 g másla
  • ocet
  • 200 g šunky nebo salámu
  • 4 vejce
  • 2 dl mléka
  • petrželka
  • sůl
  • 100 g strouhaného sýra

kořenKořen oškrábejte a ovařte v octové vodě. Nakrájejte ho na kolečka, narovnejte do máslem vymazaného pekáčku, přidejte nadrobno nakrájenou šunku či uzeninu a vložte do vyhřáté trouby. Rozšlehejte vejce s mlékem, petrželkou, solí a nastrouhaným sýrem. Nalijte na směs kořene s uzeninou a zapečte dorůžova. Podávejte s brambory.

Pomazánka z černého kořene

  • 1 ks černého kořene
  • citron
  • bílý jogurt
  • petrželka
  • veka

Kořen oškrábete a nastrouháte na jemno, pokapete citronem a zamícháte do bílého jogurtu. Namažete na chlebíčky, ozdobíte kousky citronu a petrželkou.