Pro dokonalou pokožku a zdravé klouby není potřeba investovat do drahých potravinových doplňků. Ty jsou obvykle plné stabilizátorů, barviv a mnoha dalších přísad, které jsou pro tělo nezdravé. Ideálním řešením jsou zdravé kolagenové tyčinky, které si s naším návodem snadno připravíte sami doma.

Hlavní přísadou našich tyčinek je hydrolyzovaný kolagen. Pozor, nejedná se o želatinu! Hydrolyzovaný kolagen snadno zakoupíte v lékárně, na internetu nebo v prodejně se zdravou výživou.

Hydrolyzovaný kolagen má pro tělo tyto přínosy:

  • nakrájené tyčinkyPodporuje zdravou pokožku: Vzhled naší pokožky se mění kvůli tomu, že se rychlost syntézy kolagenu v pokožce stále snižuje a to už od 20. roku věku. Kolagen zlepšuje zdravotní stav pokožky stimulací buněk, které ho pro tělo samy produkují. Pravidelné užívání kolagenu zlepšuje pevnost pokožky, pružnost a také její hydrataci.
  • Podporuje hormonální rovnováhu: Již dříve se maso podávalo společně s omáčkami, které byly na kolagen velmi bohaté. Vývary a omáčky plné rosolu dodávaly do těla dostatek kolagenu, ale se změnou jídelníčku je nyní u mnoha lidí kolagen v nedostatečném množství. Kolagen pomáhá vyrovnávat hladinu aminokyselin a hormonů ve svalech.
  • Podporuje zdraví kloubů a kostí: Kolagen tvoří až 90% kostní hmoty. Některé studie poukazují na to, že jeho pravidelný příjem dokáže výrazně podpořit metabolismus našich kostí.
  • Podporuje pocit sytosti: Hydrolyzovaný kolagen je velmi sytou bílkovinou, je až o 40% sytější než většina proteinů (včetně sóji a syrovátek).

Recept na kolagenové tyčinky

Tyto proteinové tyčinky jsou koncentrovaným zdrojem vstřebatelných živin, ale nejedná se o náhradu běžné stravy, spíše o velmi zdravý doplněk. V tyčince najdeme 2 velmi zdravé ingredience: kokosový olej a kolagen. Recept je jednoduchý a jistě ho zvládnete také.

Potřebujeme:

  • ½ šálku kokosového másla
  • ¼ šálku + 1 lžíci hydrolyzovaného kolagenu (ne želatiny!)
  • 1 lžíci medu (lze použít i pár kapek stévie)
  • 1 lžíci kokosového oleje
  • ½ lžičky vanilkového extraktu nebo ⅛ lžičky čistého vanilkového prášku
  • špetku soli

Postup:

  1. Kokosové máslo by mělo být dostatečně měkké. Stejně jako u kokosového oleje, tak i u másla se mění jeho konzistence podle okolní teploty. Pokud je máslo nebo olej v tuhém stavu, jednoduše vyčkejte, až změknou. Ideální je rozehřát je v kastrůlku nebo v horké vodě.
  2.  Připravte si plech a na něj umístěte list pečícího papíru. Pokud nemáte pečící papír, můžete použít silikonovou formu.
  3. V míse smíchejte kokosové máslo s kolagenem. Následně přidejte med, ten vám možná bude dělat menší hrudky.
  4. Nyní přidejte kokosový olej, ten by měl směs zpevnit. Pokud bude potřeba, můžete kokosového oleje přidat více.
  5. Přidejte vanilku a špetku soli.
  6. Směs naneste na pečící papír a rukama jí vytvarujte do čtverce, můžete si vypomoci nožem.
  7. Plech dejte na 30 minut do lednice.
  8. Následně si vezměte nůž a nakrájejte směs do tvaru tyčinek

Plech s tyčinkami

Užívání:

Tyčinky skladujte v lednici, ideálně ve vzduchotěsné nádobě. Před konzumací je nechte chvilku při pokojové teplotě změknout. Pokud si na nich chcete opravdu pochutnat, můžete je namočit do hořké čokolády.

Zdroj: empoweredsustenance.com