Vodní kefír je fermentovaný šumivý nápoj, který si získává mezi uživateli velkou oblibu. Kromě toho neobsahuje mléko. Pojďme si jeho výhody více přiblížit.

Co je vodní kefír?

Vodní kefír je zkvašený nápoj, který se vyrábí přidáním kefírových zrn do cukrové vody. Tato směs se pak nechá kvasit 24 až 48 hodin. Upřednostňují jej lidé, kteří chtějí minimalizovat spotřebu živočišných produktů. Lze jej ochutit pomocí ovoce, zeleniny nebo bylinek či koření.

Kefírová zrna

Má nízký obsah kalorií, ale vysoký obsah probiotik včetně širokého spektra prospěšných kmenů bakterií. Studie publikovaná ve Frontiers in Microbiology ukázala, že tato kefírová voda je jedním z nejlepších dostupných zdrojů probiotik a může obsahovat až 56 různých kmenů kvasinek a bakterií.

Zdravotní výhody vodního kefíru

Podporuje naše zdraví a funkce imunitního systému, může pomoci v boji proti rakovinným buňkám, podporuje hubnutí, je vhodný pro jakoukoli dietu

  • Posiluje zdraví žaludku – Vodní kefír je bohatý na probiotika, což jsou prospěšné bakterie, které mohou přispět k podpoře střevního zdraví. Studie ukazují, že probiotika mohou mít dalekosáhlé účinky na zdraví. Kefírová zrna, která se používají k výrobě kefírové vody, jsou považována za jeden z nejlepších zdrojů výživy probiotik.
  • Podporuje funkci imunitního systému – Probiotika hrají důležitou úlohu při regulaci imunitní odpovědi. Mohou nabídnout ochranu před virovými infekcemi, alergiemi a dokonce ekzémy. Pomáhají snižovat zánět a vykazují protizánětlivé a antialergické vlastnosti, jež pomáhají zvyšovat imunitu organismu.
  • Může pomoci bojovat proti rakovinným buňkám – Studie in vitro ukazují, že zrna kefíru mohou v těle snížit růst buněk rakoviny tlustého střeva, prsu a krve. Kromě toho by mohlo zvyšování příjmu probiotik napomoci prevenci a léčbě rakoviny tím, že zvýší imunitní odpověď těla a pomůže kontrolovat úroveň zánětu.
  • Podporuje hubnutí – Vodní kefír má malé množství kalorií.. Několik studií ukazuje,že posílení prospěšných bakterií ve střevě může mít vliv na příjem potravy, chuť k jídlu, metabolismus a tělesnou hmotnost.