Vejce jsou velmi významnou potravinou, kterou najdeme v jídelníčku lidí po celém světě. Je to potravina živící, sytící i ochranná, poněvadž obsahuje hodnotné bílkoviny a nerostné látky (především vápník, fosfor, hořčík a železo) a z vitaminů, kromě vitaminů skupiny B, zvláště ve žloutku, vitamin A, menší množství vitaminu D a dosti lecithinu.

Cenný je obsah tuku. Průměrně váží slepičí vejce 50 gramů, z čehož 10 % připadá na skořápku, asi 60 % na bílek a 30 % na žloutek. Vejce jsou vhodná jako samostatný pokrm i jako přídavek k pokrmům, jejichž biologickou hodnotu zvyšují. Výhodně doplňují neúplné bílkoviny v rostlinných potravinách. Nejsnadněji stravitelné jsou vejce uvařená na měkko, potom syrová (žloutek) a uvařená na tvrdo. Není však vhodné dávat zvláště dětem syrový nešlehaný vaječný bílek ve větším množství. Někteří lidé jsou na vejce přecitlivělí, nesnášejí je v žádné úpravě, ani pokrmy s nimi připravené. Poměrně nejhůře stravitelné jsou vejce připravená s tukem.

Kachní a husí vejce

Kachní a husí vejce se nesmějí požívat za syrova, na měkko vařená, sázená, ani míchaná, přidávat do pudingů, majonéz, polev, vaječných omelet nebo do pokrmů málo vařených, pečených a do zmrzliny, protože mohou obsahovat choroboplodné zárodky, zvané salmonely, které vyvolávají paratyfosní onemocnění. Kachní vejce vaříme minimálně 8 minut. Totéž platí i pro vejce sušená, jsou-li vyrobena z vajec kachních. Ve společném a veřejném stravování se nesmí kachní vejce používat vůbec.

Nové články