Tamarind je plodina, která není pro naší zemi tak úplně známou potravinou. Pochází totiž z Indie, kde se využívá velmi variabilně. Tato plodina byla používána již v dobách starověku především pro své zdravotní přínosy pro lidský organismus. Dnes se hojně pěstuje především v tropických oblastech po celém světě. Plody tamarindu rostou v lusku na stromě. Boby mají výraznou sladce-štiplavou chuť.

Využití tamarindu

Tamarind se používá především jako surovina na výrobu chutney, na přípravu dušeného masa a do omáček. Často se také přidává do sladkých dezertů.

Tamarind a trávicí trakt

Bolest břicha, nebo zácpa. Se vším si hravě tamarind poradí. Díky obsažené kyselině vinné, jablečné a draslíku byl tamarind v tradiční medicíně používán jako projímadlo. Tyto látky totiž uvolňují břišní svaly. Zatímco plod vám pomůže od zácpy, listy zase léčí průjem a kořen a kůra zmírňuje bolesti břicha.

Tamarindový džus proti zácpě

Na tento lék budete potřebovat:

  • 1 šálek plodu tamarindu
  • med
  • citrónovou šťávu
  • horkou vodu

Postup:

Podle oka smíchejte všechny ingredience a nechte odležet přes noc. Přeceďte a pijte na noc.

Tamarind a cukrovka

Semeno tamaridnu může být skvělým pomocníkem pro lidí trpící diabetem. Bylo zjištěno, že extrakt z tohoto semene má protizánětlivé vlastnosti, dokáže stabilizovat hladinu cukru v krvi a léčí poškozenou tkáň.

Tamarind a hubnutí

Tamarind je plod bohatý na vlákninu bez nulového obsahu tuku. Nedávná studie navíc ukázala, že každodenní konzumace tamarindu pomáhá při snižování hmotnosti. Je především díky kyselině hydroxycitrónové, která snižuje chuť k jídlu a zpomluje přeměněnu sacharidů na tuk.

Tamarind a vředová nemoc

Peptický vřed je charakterizován malými bolestivými vřídky, které se objevují na stěně žaludku a tenkého střeva. Studie ukázala, že extrakt ze semene tamarindu ochraňuje stěny trávicího traktu, předchází vzniku vředů a odstraňuje již vzniklé vředy.

Tamarind na posílení srdce

Tamarind je vhodným plodem pro stabilizaci cholesterolu v krvi. Látky v něm obsažené dokáží „špatný“ cholesterol snížit a „dobrý“ udržovat v normální hladině. Zabraňuje také hromaděním tuku v krvi a optimalizuje krevní tlak.