Špenát je odjakživa oblíbeným doplňkem studených i vařených pokrmů. Je výživný a lehce stravitelný. Syrový je dobrým zdrojem vitamínu C (syrový salát, šťáva), a hlavně pak karotenu. Z nerostných látek obsahuje především železo a draslík. Špenát obsahuje též kyselinu šťavelovou, která se vylučuje z těla, vázána na vápník.

Proto přidáváme ke špenátu mléko, abychom ztráty vápníku vyrovnali. Sytě zelené listy obsahují bílkoviny poměrně dobré jakosti. Pravý špenát má sytě zelené, svěží listy buď oválného, nebo zašpičatělého tvaru. Špenát kupujeme jen svěží, neovadlý, přerostlý špenát je hořký. Listy zbavíme stonků a kořínků a dobře vypereme v několika vodách. Je lepší dát si vodu do dvou větších nádob a špenát přendávat z nádoby do nádoby než vodu slévat. Tak ho dokonale zbavíme písku. Nikdy špenát dlouho nemáčíme ve vodě.