Bezpočet přínosů jablečného octa je již dobře známý, takže není třeba ho chválit a vysvětlit, proč by měl být konzumován pravidelně. Tento článek se zaměřuje na přípravu domácího jablečného octa. Kupovaný jablečný ocet obsahuje umělé příchutě a chemikálie. Navíc většina výrobků z jablečného octa je pasterizovaná a vysoce filtrovaná, což zničí mnoho z léčebných prvků, kvůli kterým ocet používáme.

Tyto verze stále fungují dobře pro čištění, ale nejsou optimální pro vnitřní použití, protože většina výhod je pryč. To, co chceme, je přírodní jablečný jablečný ocet a nyní si ukážeme, jak si ho snadno vyrobit.

Recept na jablečný ocet

Suroviny:

  • 5 velkých organických jablek, 3 sladká a 2 kyselá
  • 3/4 šálku medu
  • čerstvá filtrovaná voda

Potřebné pomůcky:

  • 1 širokohrdlá skleněná nádoba o objemu 4 litrů
  • 4 širokohrdlé sklenice o objemu 1 litru
  • 4 skleněné lahve
  • plátno nebo mušelín
  • velká gumička a 4 menší gumičky

Postup

Krok 1: Primární fermentace

Nakrájejte (nebo nastrouhejte) předem omytá jablka na malé kousky a nechte je chvíli na vzduchu. Naplňte 1/3 sklenice nakrájenými jablky a poté přelévejte filtrovanou vodou, ujistěte se, že jsou jablka zcela ponořená. Přidejte med a míchejte až do jeho úplného rozpuštění.

jablečný ocet - výroba

Zakryjte nádobu látkou a zajistěte ji velkou gumičkou. Nádobu skladujte na tmavém a teplém místě po dobu jednoho týdne, 2x denně ji promíchejte. Jakmile se cukr zahustí do alkoholu, směs začne kvasit. V tomto okamžiku se změní na viskózní kapalinu. Po zmíněném týdnu se kousky jablek přesunou ke dnu a jablečná směs je připravena k tomu, aby se změnila na ocet.

Krok 2: Sekundární kvašení

Směs přelijte přes síto a řádně vymačkejte šťávu z jablek. Roztok rozdělte do 4 menších sklenic, které opět zajistíte plátnem a gumičkou. Uchovávejte je na tmavém a teplém místě po dobu cca 3 týdnů, aby bakterie kyseliny octové převedly roztok na kyselinu octovou. Poté opět přelijte obsah přes síto a nalijte ho do skleněných lahví. To je vše, jablečný ocet je hotový.

Poznámka: Pokud je fermentační ocet vystaven působení vzduchu delší dobu, bakterie kyseliny octové převedou kyselinu octovou na vodu a oxid uhličitý. Receptů na jablečný ocet existuje mnoho, některé používají jen jablečné slupky a místo medu cukr.