V supermarketu si můžeme vybrat hned z několika různých druhů oleje vhodných do kuchyně, a když se rozhodujeme, často vyvstane otázka: Je pro nás řepkový olej dobrou nebo špatnou volbou? Možná vás překvapí, že řepkový olej je třetím nejpoužívanějším olejem na světě. A to navzdory skutečnosti, že se už dlouhá léta netěší příliš dobré reputaci. Ale co přesně je řepkový olej a je pro nás opravdu škodlivý? Nejprve se podívejme na to, co vlastně řepkový olej je a jaké zdravotní výhody přináší.

Co je to řepkový olej?

Při cestách do zahraničí byste řepkový olej našli nejčastěji pod názvem „Canola“ či „Canola oil“. Název Canola (řepka) je odvozený ze slov Canada (Kanada) a oil (olej). Přesněji řečeno, Canola znamená Canadian Oilseed Low Acid (Kanadská olejnatá semínka s nízkou kyselostí).

Řepkový olej se prodává od roku 1970 a původně se vyráběl v Kanadě. Řepka je především technická rostlina, celým názvem brukev řepka olejka. Její semínka obsahují naneštěstí anti-nutriční sloučeniny, které z ní dělají pro člověka nevhodnou potravinu. Semínka řepky se považují za toxická hlavně kvůli látce zvané kyselina eruková. Rostlina, kterou vypěstovali v Kanadě (Canola), má jinou skladbu nutričních sloučenin – anti-nutriční sloučeniny byly odstraněny, čímž se řepka stala pro člověka bezpečnou konzumní potravinou. Pozůstatky kyseliny erukové jsou ale pořád v řepkovém oleji přítomné, ovšem v přijatelném množství.

Řepkový olej byl původně známý pod názvem „Řepka s nízkým obsahem kyseliny erukové“. Tento název nezní zrovna přitažlivě, což je také důvod, proč tvůrci přišli s novým, lépe znějícím jménem: canola. Název canola se tedy může považovat za obecný název jedlých druhů řepky olejné.

Kromě vaření se může řepkový olej použít také jako ingredience v mnoha potravinových výrobcích, jako je margarín a majonéza. I některé druhy burákových másel obsahují řepkový olej namísto burákového.

Výhody řepkového oleje

Někteří budou možná překvapeni, když uslyší, že řepkový olej se považuje za jeden z nejzdravějších olejů pro funkci srdce. Řepkový olej obsahuje velké množství nenasycených tuků (jako jsou omega 3 a omega 6), které pomáhají snížit hladinu vašeho cholesterolu.

Obsahuje také o něco méně nasycených tuků na rozdíl od běžně používaných olejů, mezi které patří slunečnicový a olivový olej. Nasycené tuky mohou zvýšit hladinu vašeho cholesterolu, proto se doporučuje snižovat množství jejich konzumace.

Řepkový olej

Řepkový olej má také poměrně vysoký bod přepálení, což z něj dělá výborný olej na pečení a vaření. Bod přepálení je teplota, při které olej začne zapáchat a uvolňovat volné radikály a toxiny. Čím vyšší bod přepálení, tím lépe.

Proč má řepkový olej špatnou pověst?

I když se zdá, že tentoý olej přináší spoustu zdravotních výhod v porovnání s jinými druhy olejů, stále je opředen svou špatnou pověstí, kterou zjevně jen tak neztratí. Řepkový olej se považuje za průmyslový či technický výrobek, takže za výrobek nepřirozený. Přidejte k tomu navíc kontroverzní geneticky modifikované potraviny a hned je jasné, proč se spousta lidí na řepkový olej ani nepodívá.

Další záležitostí řepkového oleje je způsob jeho zpracování. Výroba řepkového oleje vyžaduje mechanický tlak o vysokých teplotách a hexan, rozpustný toxin, který se používá k získání samotného oleje. Věří se, že zbytky tohoto toxinu zůstávají v produktu.

Řepkový olej, stejně jako další rostlinné oleje, se často voní, aby se odstranil nepříjemný zápach. Proces deodorace může negativně ovlivnit množství obsažených omega-3 tuků v řepkovém oleji a zvýšit zároveň množství trans-tuků. Trans-tuky jsou nezdravé tuky, kterým byste se určitě rádi vyhnuli.

řepkové pole

Mnoho lidí také zastává názor, že řepkový olej byl propagován zavádějícím způsobem – nadměrné zdůrazňování zdravotních výhod řepkového oleje mělo upozadit nepříliš ohromující proces výroby.

Výrobci řepkového oleje jsou často považovaní za ziskuchtivé – koneckonců výroba řepkového oleje je výrazně levnější než výroba například oleje olivového.

Dalším znakem řepkového oleje, který mu neprokazuje velkou čest, je, že se hojně využívá v průmyslové oblasti. Řepkový olej se například používá jako pesticid. To ale nutně neznamená, že je řepkový olej nevhodný ke konzumaci.

Také se čím dál víc používá jako ingredience do dalších potravin, kterých se spotřebitelé nebojí. Produkty jako majonéza, salátové dresinky a dokonce i burákové máslo, obsahují nejčastěji řepkový olej, jednoduše proto, že je levnější a dostupnější než například olivový olej.

Jistě, můžete si číst seznam ingrediencí, ale obvykle my ani běžní konzumenti zkrátka neočekáváme přítomnost řepkového oleje v konkrétních položkách v našem nákupním vozíku.

Druhy řepkového oleje

Existují různé druhy řepkového oleje, o nichž bychom měli vědět, když se na základě informací rozhodujeme, který ze všech druhů olejů použít.

Podívejme se na různé varianty řepkového oleje:

  • Klasický řepkový olej

Tento druh je tím nejzákladnějším řepkovým olejem, který má všechny vlastnosti, o nichž se v tomto článku psalo. Je to nejpoužívanější typ s nízkým zápachem a vysokým bodem přepálení, což z něj činí vhodný olej na vaření.

  • Lisovaný olej

Lisovaný olej je olej, který se získává použitím síly (lisovacími stroji) namísto použitím chemikálií. Ačkoliv je méně účinný (a dražší), považuje se za zdravější verzi.

  • Lisovaný za studena

Lisování za studena se podobá klasickému lisování v tom, že při něm nejsou použity žádné chemikálie. Lisování za studena používá obvykle stejné lisovací stroje, jen s nižšími teplotami. Za studena vylisovaný řepkový olej má nižší bod přepálení.

 

Alternativy řepkového oleje

Dnes máme k dispozici různé druhy olejů na vaření, zde uvádíme ty nejpopulárnější:

  • Kokosový olej:

Kokosový olej je olej, který se získává z jader kokosů. Kokos obvykle obsahuje vysoké množství nasycených tuků (kolem 90 %), což je důvod, proč jej mnoho zdravotnických odborníků doporučuje užívat v omezeném množství. Ale právě kvůli vysokému obsahu nasycených tuků se kokosový olej skvěle hodí na vaření (vysoká odolnost) a můžete jej doma skladovat po mnoho měsíců, aniž by zatuchl.

  • Olivový olej:

Olivový olej je pravým opakem kokosového oleje, alespoň co se týče nasycených a nenasycených tuků. Olivový olej má velmi nízké množství nasycených tuků (kolem 14 %), ale zároveň vysoké množství (mono)nenasycených tuků (které se považují za zdraví prospěšné). To sice dělá z olivového oleje zdravou volbu do salátů, ale nehodí se příliš na vaření a to kvůli svému nízkému bodu přepálení.

  • Rostlinné oleje a oleje ze semen:

Řepkový olej je rostlinný olej, stejně jako kukuřičný nebo saflorový olej. Oleje ze semen jsou druhem rostlinných olejů, které se vyrábí ze semínek rostlin. Nejčastější vlastností rostlinných olejů je vysoké množství nenasycených tuků a vysoký bod přepálení. Jsou také nejpoužívanějšími oleji a používají se především na vaření.

  • Avokádový olej

Avokádový olej vymačkávaný z avokáda není možná tak obvyklý, ale podobá se olivovému oleji – vysoké množství nenasycených tuků a nízké množství nasycených tuků. Rozdíl je ale v tom, že avokádový olej má vysoký bod přepálení, což z něj činí vhodný olej na vaření mnohem víc než olivový olej. Avokádový olej obsahuje velké množství vitamínu E.

Uškodí vám řepkový olej? – Závěr

Řepkový olej má zjevně mnohé zdravotní výhody v porovnání s dalšími oleji, ale stále se nemůže zbavit své špatné reputace. Běžné obavy, že je řepkový olej toxický a může způsobovat různá onemocnění, stále existují. Ačkoliv žádné vědecké studie nepotvrdily špatný vliv řepkového oleje na naše zdraví, tato mylná domněnka stále zůstává.

Můžeme tedy bezpečně konzumovat řepkový olej? Podle výživových poradců je řepkový olej naprosto bezpečný. Doporučuje se nicméně zvážit všechny dostupné informace o řepkovém oleji a zjistit si víc o jeho výrobě. Poté se můžete správně rozhodnout sami za sebe. Pokud hodláte řepkový olej vyzkoušet, nejlepší je koupit lisovaný olej nebo olej lisovaný za studena. Dobrou alternativou ke zvážení může být olivový olej (vhodný do salátů), kokosový olej (vhodný na vaření) a avokádový olej.