Pro svou účinnost ho někteří řadí mezi tzv. královské byliny. Řepík lékařský znali už ve starém Egyptě, když byl využíván při onemocnění jater, zraku, později řepíkem léčili i střelná poranění, a dokonce i potenci.

Bylinu najdeme poměrně bez problémů i u nás na okrajích lesů a cest, na mezích a chodnících, na kopcích a svazích. Je hodně podobná divizně.

Sbíráme…

Sbírá se kvetoucí nať řepíku, to znamená v měsících červnu až srpnu. Rostlinu sušíme zavěšenou ve svazcích a co nejrychleji, aby nezhnědla, pak je již nevyužitelná. Při sušení by neměla nať obsahovat plody.

Řepík obsahuje…

Tato bylina obsahuje třísloviny, hořčiny, silici, flavonová barviva, fytoncidní látky.

Léčivé účinky

Řepík je výborný při zánětech v krku, dutiny ústní, hrtanu, mandlí, při angíně, při unavených a přetížených hlasivkách, tuberkulóze. Využívá se rovněž v léčbě kurdějí, chudokrevnosti, revma, při cirhóze, tvrdnutí jater, při nemoci sleziny, krčních uzlin, bolestech v kříži, rozedmě plic, zvětšeném srdci, při křečových žilách a bércových vředech. Má protizánětlivé a dezinfekční účinky.

Užití řepíku

Čaj: čajovou lžičku řepíku spaříme 1/4 litrem vody a vyluhujeme. Můžeme pít až tři šálky denně.

Koupel: 200 g bylinek dáme přes noc vylouhovat do studené vody. Druhý den zahřejme a vylijeme do teplé koupele, kterou provádíme cca 30 minut. Pomáhá při kožních problémech, hemeroidech a především by se děti, trpící tuberkulózou krčních uzlin, měly v řepíku koupat každý den.

Kloktadlo: 2 polévkové lžíce sušené řepíkové natě zalijeme ½ litrem vařící vody, krátce povaříme a 20 minut louhujeme. Poté scedíme.

Odvar: 1 polévkovou lžíci zalijeme vařící vodou a necháme vylouhovat. Odvar musíme připravit vždy čerstvý, jinak ztrácí na účinnosti.

Mast: 4 hrsti drcené natě řepíku zamícháme do vařícího 0,5 kg sádla a krátce necháme povařit. Druhý den po vystydnutí znovu ohřejeme a naplníme mastí připravené nádobky. Uchováváme v chladu. Užíváme hlavně při bércových vředech a křečových žilách.

Směs na nemocná játra: smícháme 100 g řepíku, 100 g svízele a 100 g mařinky vonné na jednu čajovou lžičku této směsi použijeme 1/4 litru vody, kterou směs spaříme a vylouhujeme a scedíme. Pijeme 2 šálky denně.