Když přijde řeč na zeleninu, která je bohatým zdrojem energie, přijde nám na mysli špenát nebo brokolice. Málokoho však napadne řapíkatý celer, zelenina, která je velmi často opomíjena a do pokrmů je často přidávána pouze pro vzhled či jemné chuťové rozdíly. Tato zelenina není příliš populární, přestože je to zdroj celé řady živin a vitamínů a dokonce může pomoci v boji proti rakovině.

Výživová hodnota řapíkatého celeru

Patří do stejné skupiny zeleniny jako petržel či fenykl a našemu tělu poskytuje celou řadu cenných a velmi důležitých vitamínů, které každodenně potřebujeme. Patří mezi ně především vitamíny K, C, A, B6 a B2. Dále v celeru nalezneme vlákninu a minerální a stopové prvky ( hořčík, mangan, měď a fosfor).

Zdravotní přínosy řapíkatého celeru

Díky velkému množství vitamínů, minerálů a stopových prvků nabízí našemu tělu antioxidační vlastnosti, má protizánětlivé účinky a díky obsahu vlákniny má pozitivní vliv na zažívání a celou trávicí soustavu. Studie publikované v časopisu Pharmaceutical Biology zjistily, že flavonoidy v celeru mohou chránit výstelku trávicího traktu před tvorbou vředů. Výzkumníci také zjistili, že polysacharidy na bázi pektinu, které se v řapíkatém celeru nacházejí, mohou uklidnit zánět trávicího systému.

Řapíkatý celer v boji proti rakovině

Nedávný výzkum ukázal, že celer může být velmi užitečný proti rakovině a rakovině prsu zvláště. Dva flavonoidy, apigenin a luteolin, které se v řapíkatém celeru nacházejí, jsou látky zaměřené na rakovinu. Tyto látky patří do skupiny antioxidantů.

Studie zveřejněná v časopise Journal of Cancer Prevention a provedená na Pusan National University in Busan v Koreji zjistila, že apigenin má schopnost řídit růst rakovinných buněk „regulací buněčné odpovědi na oxidační stres a poškození DNA, potlačením zánětu a angiogeneze, zpomalením buněčné proliferace a indukce autofagie a apoptózy“.

Jak celer konzumovat?

Celer lze připravovat celou řadou různých způsobů. Nejlepší způsob je konzumace v syrovém stavu, neboť se tak neztratí žádné důležité látky, které celer nabízí. Pokud chcete řapíkatý celer tepelně upravovat, ideální způsob je vaření v páře po dobu deseti minut.

Vzhledem k tomu, že probíhá stále více výzkumů v oblasti alternativní léčby rakoviny, zelenina, jako je celer, vstupuje do popředí jako silná potravina, která bojuje proti rakovině.