Rambutan je tropické ovoce, jehož název je odvozený z malajského slova „rambut“, což znamená vlasy a to kvůli vlasovým výčnělkům, které pokrývají plody. Nalezneme jej ve východní Asii, na Srí Lance, Filipínách a objevuje se i v Austrálii. Plody rostou na stromě zvaném dvouslivák ježatý (Nephelium lappaceum). Ovoce má příjemnou sladkokyselou chuť. Kromě toho je to skvělý zdroj některých důležitých vitamínů, minerálů, antioxidantů a vlákniny a je spojován s celou řadou zdravotních přínosů, které našemu tělu nabízí.

Po celá staletí je v domorodé medicíně využíván k léčbě celé řady zdravotních obtíží, mezi něž patří podpora trávení, silnějších kostí nebo kontrola hladiny cukru. Využívané jsou i jeho antioxidační a antimikrobiální vlastnosti.

Jeden šálek (asi 150 gramů) konzervovaného rambutanu v sirupu obsahuje přibližně:

  • 123 kalorií
  • 31,3 gramů uhlohydrátů
  • 1 gram proteinů
  • 0,3 gramu tuku
  • 1,3 gramu vlákniny
  • 0,5 miligramu manganu
  • 7,4 miligramu vitamínu C
  • 2 miligramy niacinu
  • 0,1 miligramu mědi

Kromě výše uvedených živin obsahuje toto ovoce také malé množství vápníku, železa, hořčíku a folátu.

Top 5 zdravotních přínosů rambutanu

  1. Vysoký obsah antioxidantů
  2. Stabilizace krevního cukru
  3. Podpora zdraví trávicího ústrojí
  4. Podpora pevných kostí
  5. Antimikrobiální vlastnosti

Antioxidanty

Tyto sloučeniny mají velký vliv na naše zdraví. Pomáhají bojovat proti tvorbě volných radikálů v těle, zabraňují oxidativnímu stresu a chrání buňky před poškozením. Mohou hrát roli v prevenci nemocí a mohou snížit riziko chronických onemocnění, jako je rakovina, koronární onemocnění srdce a diabetes.

Stabilizace krevního cukru

Vysoká hladina cukru v krvi může způsobit řadu nežádoucích vedlejších účinků. Patří mezi ně zvýšené močení, neúmyslná ztráta hmotnosti, poškození nervů a ztráta zraku. Některé výzkumy také ukazují, že rambutan může obsahovat několik klíčových sloučenin, které vám pomohou udržet normální hladinu cukru v krvi.

Podpora zdraví trávicího ústrojí

Každá porce rambutanu obsahuje malé množství vlákniny, která podporuje zdraví trávicí soustavy

Podpora pevných kostí

Rambutan je skvělý zdroj manganu , který je důležitým minerálem podporujících tvorbu kostí.

Antimikrobiální vlastnosti

Kromě obsahu antioxidantů a bohatého nutričního profilu některé studie také naznačují, že rambutan může mít také silné antimikrobiální vlastnosti. Tyto vlastnosti pomáhají bojovat s infekcemi a optimalizovat zdraví. Studie in vitro v roce 2014, která hodnotí antimikrobiální účinky rambutanových extraktů z kůry, zjistila, že ovoce bylo účinné při blokování růstu několika kmenů bakterií. Studie in vitro zveřejněná v časopise Oriental Pharmacy and Experimental Medicine ukázala, že semena rambutanu mají také silné antibakteriální vlastnosti, které mohou pomoci zabránit infekci a nemocem.