Rajčata jsou bez pochyby jedním z nejoblíbenějších druhů zeleniny a skvěle chutnají jak syrová, tak i tepelně upravená. Jsou znamenitou zeleninou, neboť obsahují hojně karotenu i mnoho vitamínu C.

Z nerostných látek obsahuji mnoho draslíku, sodíku, důležitého vápníku, hořčíku a železa. Rajčata se liší od sebe velikostí, tvarem i barvou (červená, žlutá, zelená). Kupujeme plody čerstvé, nenahnilé, nezvadlé. Na salát se hodí plody bez žeber, s pevnou, hladkou a pružnou slupkou, stejnoměrně krásně vybarvené, o průměru 30-60 mm. Zelená rajčata bereme na salát nebo kompot. Musí být stejně vybarvená, tuhá, zdravá, čerstvá a čistá. Méně jakostních používáme na polévky a omáčky. Na kečupy a omáčky bereme jablíčka dobře vyzrálé. Sklidíme-li předčasně rajčata z keřů před mrazy nebo deštivým počasím, dáme je na teplé místo do kamenného hrnku, na lištu nebo na podnos a zakryjeme utěrkou. Dozrají a zčervenají.

Nové články