Na trhu existuje celá řada falešných druhů medu. Mají zavádějící štítky a nízkou cenu. Nedávná studie o bezpečnosti potravin zjistila, že více než 76 procent všech medů prodávaných na trzích bylo podrobeno procesu známému jako ultrafiltrace. Tento proces odstraňuje nečistoty, jako jsou stopy vosku, spolu s pylu. Výrobci tvrdí, že tento proces je důležitý, protože prodlužuje trvanlivost produktu a zabraňuje krystalizaci, ale také odstraňuje pyl, který poskytuje řadu zdravotních přínosů. Výzkumníci však zjistili, že skutečným cílem tohoto procesu je skrýt zeměpisný původ medu.

Testy pro ověření pravosti medu

Test č. 1

Naplňte sklenici vodou, přidejte do ní lžíci medu a pozorujte, co se bude dít. Falešný med se ihned rozpustí a zvíří vodu ve sklenici, zatímco čistý med se usadí přímo na dně sklenice.

Test č. 2

Tampon nebo špejli namočte do medu. Med následně zapalte. Pokud po zapálení hoří, jedná se o pravý med, který postupně vyhoří. Pokud hořet nebude, med je falešný, jelikož obsahuje příměs s obsahem vlhkosti.

Test č. 3

Přidejte několik kapiček jodu do sklenice vody a následně přidejte i med. Pokud med zmodrá, byl do něj přimíchán kukuřičný škrob a jedná se o med falešný, který může být plný i dalších příměsí.

Test č. 4

Přidejte několik kapek octa do sklenice vody, přidejte med. Pokud se na něm vytvoří pěna, je znečištěn.

Test č. 5

Čistý med v průběhu času krystaluje. Pokud váš med po nějaké době nekrystalizuje, je falešný. Před nákupem medu si přečtěte štítky a pokud med obsahuje kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktózy nebo komerční glukózu, neměli byste si jej kupovat.

Med je vhodné nakupovat přímo u včelařů nebo na farmářských trzích, kde je menší riziko, že půjde o ředěnou směs. Níže se můžete podívat na video, které demonstruje provádění testů pravosti medu.