Seznamte se s mořskou řasou, která nese jméno puchratka kadeřavá. Roste na skalách podél pobřeží Irska, Francie a Islandu, kde se i sbírá a suší. Následně se opak využívá v potravinářství a farmacii. Říká se jí také irský mech.

Řasa obsahuje

Puchratka obsahuje velké množství karagénu, bílkovin, minerálů (je jich 12), je zdrojem vitamínů B a C, esenciálních nenasycených mastných kyselin a kvalitní vlákniny.

Léčivé účinky

Řasa je silným antioxidantem a přírodním antibiotikem, působí protizánětlivě, podporuje imunitní systém, působí proti zánětům plic, střev a ledvin, je účinná na vředové koliky, zápal plic a kašel, na žaludeční vředy, hydratuje pokožku.

Využívá jako stabilizátor a gelující prvek v potravinářství, často jej najdeme v doplňcích stravy (např. pro kulturisty), v pivovarnictví se zase třeba využívá na odkalení piva.
V kosmetice se přidává do šamponů na vlasy, neboť usnadňuje rozčesávání, posiluje vlasy, jejich elasticitu a lesk.

Užití puchratky

K nám se řasa dováží, následně ji pak zpracováváme podle návodu, ale zakoupit můžeme i tinkturu z puchratky. Přípravky najdeme spíše pod názvem irský mech.
Odvar: sušenou puchratku přelijeme studenou vodou a následně přivedeme k varu asi na 15 minut. Poté odstavíme a 10 až 15 minut louhujeme. Pak scedíme a užíváme.