Jak název napovídá, pivovarské kvasnice jsou nejčastěji používány pro výrobu piva. Pocházejí z jednobuněčné houby známé jako Saccharomyces cervisiae. Jsou oblíbeným doplňkem mezi vegetariány a vegany a to kvůli vysokému obsahu vitaminu B a bílkovin.

Zdraví prospěšné složky v kvasnicích

Pivovarské kvasnice obsahují chróm a další důležité vitamíny a minerály, z nichž některé obsahují vysoké hladiny, které zahrnují doporučený denní příjem. Mezi tyto živiny patří vitaminy riboflavin (90%), thiamin (80%), niacin (50%), vitamín B – 6 (40%) a folát (15%) a z minerálů je to selen (90% ), draslík(18%), zinek (10%) a hořčík (8%).

Pivovarské kvasnice také obsahují 16 gramů bílkovin a 6 gramů vlákniny na dvě lžíce.To se rovná přibližně jedné třetině denního příjmu bílkovin a jedné čtvrtině denního příjmu vlákniny.

pivovarské kvasnice

Zdravotní i další výhody pivovarských kvasnic

  • Chrom je známý pro podporu zdravé hladiny cukru v krvi. Všechny ostatní látky pomáhají podporovat imunitu organismu.
  • Mezi další výhody patří podpora zdraví pokožky, zvýšení energetické hladiny, udržení hladiny cholesterolu v normálním rozmezí.
  • Podporují, společně se cvičením a vhodnou dietou, redukci váhy.
  • Mají dobrý vliv na nervovou soustavu, zdravé trávení a kvalitu pokožky.
  • Zvyšují energetickou úroveň organismu.

Pivovarské kvasnice vs. jiné kvasnice

Ne všechny kvasnice se vyrábějí stejně. Ve skutečnosti existuje rozdíl mezi pivovarskými kvasnicemi a jinými kvasnicemi, jako jsou pekařské. Hlavní rozdíly jsou v jejich složení, ale chuť a výhody hrají roli.

Pekařské kvasnice jsou aktivní kvasnice používané při výrobě chleba a nedoporučují se konzumovat v jiné podobě a to kvůli své schopnosti rozšiřovat se v žaludku.

Pivovarské kvasnice jsou neaktivní kvasinky, které nebudou mít stejný účinek, a proto se obvykle nepoužívají při výrobě chleba.

Pivovarské kvasnice – využití

Používáte-li pivovarské kvasnice kvůli jeho přínosům pro zdraví, buďte opatrní, se zvýšením tepla mají tendenci ztrácet obsah vitamínu B. Jsou vhodné do polévek, omáček, těstovin, rýžových pokrmů či smoothie.