Ovocné saláty přijdou vhod zejména v letních měsících, kdy je ovoce nejvíce. Zapomínat bychom na ně neměli ani v průběhu roku, neboť jsou skvělým zdrojem vitamínů.

Potřebujeme:

  • 1/2 kg ovoce
  • 2 dkg rozinek
  • 5 dkg ořechů
  • 5-10 dkg cukru

Zálivka:

I. z 1 citrónu šťáva, 3 lžíce vody nebo ovocné šťávy;

II. z 1/2 citrónu šťáva, 20 dkg ovocného protlaku;

III. z 1/2 citrónu šťáva, 4 lžíce ovocného moštu;

IV. 1 lžíce citrónové šťávy, 1/:>. šálku smetany nebo mléka.

Postup:

Drobné ovoce ponecháme v celku, větší ovoce nakrájíme na jemné plátky, promícháme je s rozinkami, které jsme předem namočili, s ořechy na hrubo nasekanými a s cukrem. Salát zalijeme některou zálivkou a necháme dobře vychladit. Zaléváme-li salát ovocným protlakem (II.), protlak nejdříve osladíme a pak jím přelijeme ovoce. Vychlazený salát urovnáme do kompotových misek a ozdobíme ovocem, které se barvou liší od ovoce, kterého jsme použili na přípravu salátu.

Salát můžeme připravovat z banánů, broskví, hroznů, hrušek, jablek, meruněk, melounů, pomerančů, malin, třešní i jahod. Použijeme buď jednoho druhu ovoce, nebo smícháme různé druhy dohromady. Čím více druhů použijeme, tím je ovocný salát chutnější.