Pokud je dostatek okurek, není nic lepšího, než z nich připravit okurkový salát. Je snadno stravitelný a rychlý na přípravu.

Potřebujeme:

  • 1 okurka
  • 2-3 lžíce vody s octem
  • lžíce oleje
  • sůl
  • trochu cukru

Postup:

Na salát bereme okurky pevné, štíhlé, nepříliš semenné. Okurky oloupáme, jemně nakrouháme nebo nakrájíme a pokapeme octem. Přidáme sůl, špetku cukru a trochu oleje. Kdo rád, přidává i pepř nebo tlučený kmín.

„Pocení okurek“ a vymačkávání salátu snižuje jeho stravitelnost a ochuzuje odplavením nerostných solí salát o výživnou složku. Salát je stravitelnější, je-li jemně nakrouhán. Pro zlepšení chuti přidáváme do okurkového salátu usekaný kopr, pažitku nebo cibulku, pro zvýšení výživnosti pak místo octa používáme šťávy z citrónu nebo kyselého mléka nebo smetany. Pro zjemnění chuti mícháme okurkový salát i s nakrouhanými jablky nebo přidáme 1/2 stroužku česneku, který zamezí nepříjemnému říhání po konzumaci salátu.

Nové články