Znáte výhody čokolády pro mozek? Již několik kousků kvalitní čokolády denně může výrazně ovlivnit váš mozek. Čokoláda podporuje tvorbu chemických látek, které zlepšují naši náladu, také může pomoci k soustředění a udržení pozornosti. Některé studie ukazují, že látky obsažené v kakau pomáhají proti stresu a úzkosti. Čokoláda také pomáhá tělu bojovat proti volným radikálů.

Podporuje dobrou náladu

Musí to však být kvalitní, hořká čokoláda. Za stabilizaci nálady je zodpovědný serotonin (hormon štěstí), neurotransmiter v mozku. Nedostatek serotoninu podporuje vznik depresí. V tmavé čokoládě je obsažen tryptofan, což je aminokyselina podporující tvorbu serotoninu. Čokoláda také obsahuje alkaloid zvaný teobromin, který rovněž zvyšuje hladinu serotoninu a má relaxační přínos.

Zvyšuje koncentraci

Čokoláda obsahuje kofein, který je psychoaktivní léčivou látkou známou pro své stimulační vlastnosti, ale má také antidepresivní účinky. Kofein interaguje s centrálním nervovým systémem. Koncentrace se zvyšuje díky tomu, že se zvýší váš krevní oběh a srdeční frekvence.

Zmírňuje stres a únavu

Pokud trpíte stresem nebo úzkostí, příčinou může být nízká hladina hořčíku.  Hořčík pomáhá omezovat počet stresových hormonů, které vstupují do mozku jako filtr. Nedostatek hořčíku významně přispívá ke vzniku úzkosti a záchvatům paniky. Pokud toužíte po čokoládě, zřejmě vašemu tělu chybí hořčík.

kakaové boby

Co dělají flavonoidy?

Flavonoidy jsou přirozeně se vyskytující rostlinné látky, které se nacházejí i v kakau. Mají pozitivní vliv na naši mysl i tělo. Mezi tyto účinky patří, mimo jiné i zvýšení funkce cév, podpora činnosti mozku a protizánětlivé vlastnosti. Dalším pozitivem je vliv na regeneraci neuronů, což podporuje dlouhodobou paměť.

Pamatujte

Všechny tyto výhody poskytuje tmavá čokoláda s velkým obsahem kakaa. Čím je vyšší obsah kakaa, tím více výhod získáte. Mléčná čokoláda obsahuje pouze malé množství kakaa, ale za to vysoký podíl cukru, takže to není úplně ideální volba pro každodenní konzumaci. Bílá čokoláda kakao neobsahuje vůbec.

Je však dobré si uvědomit, že jenom kvalitní čokoláda vám sama o sobě neposkytne všechny potřebné látky. Je třeba konzumovat vyváženou stravu a čokoládu brát jen jako malé zpestření.