Artritida je průvodním jevem stáří, ale může postihnout i mladší jedince. Existuje asi 200 druhů této nemoci, přičemž nejrozšířenější je osteoartritida a revmatoidní artritida. Lidé postižení tímto druhem by měli ve své stravě omezit vysoce rafinovaná a potravinářsky upravovaná jídla, nasycené živočišné tuky, cukr a sůl.

Naopak by měli zvýšit konzumaci celozrnných obilovin a čerstvého ovoce a zeleniny. Zdravá výživa povzbuzuje imunitní systém a dodává postiženým dostatek energie, aby se s chorobou lépe vypořádali.

Příčiny a příznaky

Osteoartritida je pokládána za degenerativní chorobu vznikající v důsledku opotřebení chrupavky kloubu. Hladká chrupavka na povrchu kosti snižuje tření a umožňuje snadný a bezbolestný pohyb. Je-li však opotřebená či poškozená, kosti o sebe drhnou, kloub je ztuhlý a bolestivý.

Revmatoidní artritida je záhadné onemocnění zánětlivého průběhu, při kterém se imunitní systém obrací sám proti sobě a napadá klouby. Je to progresivní choroba, která může propuknout v každém věku a třikrát častěji u žen než u mužů.

Problém nadváhy

Obezita představuje nadměrnou zátěž na klouby a tím zvyšuje riziko vzniku osteoartritidy. Pokud nesou kolena a kyčle nižší váhu, neprojevují se na nich výrazné potíže. Z preventivních důvodů, případně pro zmírnění příznaků osteoartritidy se doporučují některé tělesné aktivity, jako například plavání, jízda na kole nebo chůze, a to v kombinaci s nízkotučnou dietou.

Pravidelný pohyb prospívá tělu a je důležitý při všech typech artritidy. Posiluje svaly chránící klouby, kterým zachovává jejich pohyblivost.

Rybí tuk

Losos, pstruh, sleď, makrela, sardinky, treska a platýs obsahují polynenasycné tuky zvané omega-3 mastné kyseliny mající na klouby některých osob trpících artritidou protizánětlivé účinky. Zánět je podstatou všech typů této choroby. Právě ten způsobuje bolest, otoky, červenání a horkost. Proto se doporučuje zařadit do jídelníčku dvakrát až třikrát týdně čerstvé tučné ryby, nebo zkusit rybí tuk v kapslích či lahvičce. Známky zlepšení se obvykle projevují po dvou až třech měsících.