Patří k nejtypičtějším středomořským komoditám a v zemích Jižní Evropy nesmí chybět snad v žádném pokrmu. Obzvláště jih Itálie, celé Řecko a také sever Afriky jsou oblasti, kde se nejvíce již po staletí pěstují olivovníky, jichž je známo více než 150 druhů.

První archelologické důkazy o stáčení oliv do oleje jsou z doby 6000 let př. n. l., samotné olivy zná a využívá lidstvo ještě déle.

Čím je olivový olej významný

Dodává středomořské kuchyni její specifickou chuť a vůni. Je nadmíru prospěšný našemu zdraví, jelikož obsahuje kolem 80% nenasycených mastných kyselin – přibližně 72% mononenasycené kyseliny olejové, která se řadí mezi mastné kyseliny omega-9 a 8% nenasycené kyseliny linolové. Ta náleží k esenciálním mastným kyselinám, tedy k takovým, které si tělo neumí vytvářet samo a musí je přijímat s potravou. Nasycených mastných kyselin je v olivovém oleji asi 20%.

Co dále obsahuje

Dále olivový olej obsahuje vitamíny A, C, D, E a K, vitamíny B1 a B2, ale také cenné minerály jako hořčík, draslík, vápník, železo, fosfor. Je také bohatým zdrojem stopových prvků a sekundární rostlinné látky působící proti oxidativnímu stresu a zpomalující proces stárnutí. Uplatňují se také v prevenci proti rakovině.

Byly prokázány také léčebné účinky při potížích s trávením a činností střev. Snižuje krevní tlak, pomáhá při srdečních potížích a osteoporóze. Pravidelný denní příjem olivového oleje zlepšuje složení krevních tuků, zvyšuje koncentraci a činnost mozku. Konzumace olivového oleje je výbornou prevencí proti vzniku neurodegenerativních onemocnění.

Výroba

Na etiketách lahví s olivovým olejem by nikdy nemělo chybět označení kvality. Bývá tam uvedeno buď „extra panenský“, „panenský“, nebo jenom „olivový“. Nejkvalitnější olivový olej se vyrábí z dokonale zralých plodů mírným lisováním za studena. Žádné jiné postupy nejsou dovoleny a produkt nesmí obsahovat žádné chemické látky.

Druhým lisováním při zvýšeném tlaku se získává brabancový olej, který je také dobré jakosti, jen má mírně nažloutlé zabarvení. Poslední fází je vysoký tlak za tepla, čímž se získává technický olej, který se musí rafinovat. Jsou ale i další kategorie.

Použití

Vhodný je k přípravě salátů a ke smažení, nesmí se však zahřát na více než 180°C, neboť by vznikly nebezpečné transtuky. Jednoduchý recept zní: opečte si několik krajíčků bílého chleba, potřete je stroužkem česneku, posolte, popepřete a namočte do prvotřídního olivového oleje.

Je také dobrý k detoxikaci, a to tak, že každé ráno po probuzení převalujte v ústech 10 minut lžíci olivového oleje. Nekloktejte, nepolykejte. Na olej se navážou jedovaté látky vylučované slinnými a lymfatickými žlázami. Navíc se ještě vybělí zuby, zmizí zubní kámen i zánět dásní.