Většinu bylin více či méně snadno vypěstujete na zahrádce nebo v květináčku na balkoně, parapetu nebo v závěsném květináči. Stejně snadno je pak lze usušit a dlouhodobě skladovat. Nejenom, že skvěle fungují jako dochucovadlo receptů a uděláte z nich čaj. Navíc pozitivně ovlivňují váš zdravotní stav.

Každý, kdo chce, aby jeho kuchyň byla plná přírodních přísad, se musí naučit sušit byliny zdravě a tak, aby zůstaly organicky svěží. Byliny můžete sklízet průběžně po celý rok, a navíc je to skvělý způsob, jak ušetřit při nákupech. Pravidelná a správně udělaná sklizeň zabraňuje kvetení a zvyšuje kvalitu semena rostlin.

Protože pravidelná sklizeň není prospěšná jenom vám, ale i vašim bylinkám. Proto je průběžně pročesávejte a chytře skladujte. Jak na to, aby to bylo perfektní? To se dočtete v našem článku:

Ke sklizni si vybírejte slunečné a suché dny. Ujistěte se, že listy rostlin nejsou vlhké. Pokud ano, nechte listy ještě prosušit od ranní rosy na sluníčku. Pokud jsou špinavé, umyjte je a držte je mimo dosahu přímého slunečního světla, dokud nebudou připraveny k procesu sušení. Ale snažte se je sušit na suchém místě, aby nezvadly.

Tady jsou čtyři základní metody sušení bylin:

Zavěšení – Toto je tradiční a jednoduchá metoda, která navíc ozdobí vaši kuchyň dodá jí příjemný domácký tón. Vyberte podobně velké kousky a svažte je dohromady provázkem gumičkou hned u stonků. Pokud je zavážete příliš na těsno, budou až moc suché a ztratí chuť. Pověste je mimo přímé sluneční světlo do větrané místnosti, ve které není přímo vlhko.

V sušičce– Na sušení existují i speciální sušičky, jako vidíte na obrátku níže. Ale ujistěte se, že mají rostliny dostatek vzduchu. Udělejte si doma klidně vlastní sušičku, která bude vypadat podobně. Stačí vám pár cihel a rámy. Bylinky by měly být v jedné vrstvě. Pokud se vzájemně dotýkají, nic se neděje. Sušením se totiž zmenší a už se dotýkat nebudou.

V mikrovlnce – Upřímně vám tuto metodu moc nedoporučujeme. Ale pokud na bylinky fakt spěcháte, usušte malé množství v mikrovlnce a ihned spotřebujte. Věříme, že vám tento způsob přijde nepřirozený, stejně jako nám. Přece vám ale dáme návod. Na papírovou úterku rozprostřete vrstvu listů a zapněte mikrovlnku na 30 sekund při nejnižším výkonu.

Sušička – Sušičku potravin můžete samozřejmě použít i k sušení bylin, ale musíte ji nastavit na nejnižší možnou teplotu, což bude okolo 95 stupňů. Asi máte představu, které byliny silně čpí a které jsou velmi jemné. Proto první skupinku nedávejte dohromady s druhou a obráceně. Byliny by od sebe natáhly vůni a vy byste měli místo skvělého dochucovadla jakési bylinné hybridy.

Jakmile jsou rostliny důkladně vysušené, oddělte listy od stonků. Umístěte je v hermeticky uzavřených obalech určených přímo pro skladování potravin, aniž byste listy drtili. Drcení totiž uvolňuje vůni aromatických olejů v bylinách, proto počkejte s drcením až do té doby, než bylinky budete používat. Jestli tak neučiníte, začnou po roce ztrácet aroma. Pokud to jenom trochu jde, udržujte interval roční sklizně. Bylinky budou čerstvé a vaše jídlo výtečné.