Všimli jste si, že se obchodní domy teď hemží špenátem? Pokud nejste zdatný pěstitel, možná vám uniká, že špenát je sezónní zelenina. A dá rozum, že naše těla si žádají nejvíc to, co zrovna roste. Těžko říct, jestli je to proto, že jsme po staletí jedli to, co právě roste, a proto bychom to měli mít na talíři nebo to roste proto, abychom to jedli a dodalo nám to přesně to, co v určitém období ztrácíme. Nicméně v 21. století dostanete špenát v obchodě v kteroukoliv roční dobu.

Špenát je zdravý, to je jasné, ale věděli jste, že je v USA v žebříčku nejoblíbenější zeleniny na předních místech? Škoda, že upřednostňujeme ten mražený před čerstvým, i když je to mnoha ohledech pochopitelné. Ale když to jde, sežeňte špenát čerstvý, je v něm o dost víc vitamínů a prospěšných látek.

První super potravina

Špenát byl první super hrdina mezi potravinami. Špenát totiž obsahuje vysoké množství živin a zdravých kalorií, ve v čemž se mu ostatní druhy zeleniny nemohou rovnat. Tepelně neupravený špenát je skvělým zdrojem vitamínů K, A, D a E, výborným zdrojem vitaminu C a B6, riboflavinu, folátu, vápníku, železa, fosforu, hořčíku, draslíku mědi a manganu.

Je v něm i sloučenina kyseliny špenátové, která blokuje vstřebávání vápníku a železa. Ale to snadno vyřešíte. Dejte si ke špenátu nějakou ingredienci nebo ingredience s vysokým obsahem vitaminu C nebo špenát alespoň dvě minuty vařte.

Najdete ho v obchodech s potravinami v úhledných svazcích. Vybírejte proto ty, které jsou zelené a vypadají vyloženě živě. Vyhněte se těm, jejichž listy jsou zažloutlé nebo sliznaté, zkrátka pokud na sobě mají cokoliv podezřelého, nechte tam špenát ležet. Pokud máte možnost, zkuste ho raději koupit na trzích než ve velkém obchoďáku. V druhém případě jsou většinou chemicky upravené.

Špenát prodávají i v pytlích nebo plastových vaničkách. Jaký je rozdíl mezi výše zmíněnou variantou a touhle? Jen ten, že listy ve vaničkách a pytlích se snáz vyhnout pomačkání při přepravě. I tady si ale všímejte, jestli listy nežloutnout nebo se o ně nepokouší nějaká slizová stopa.

Jestli chcete špenát uchovávat, hlavně ho předtím neumývejte. Pokud ho vystavíte vodě, snížíte jeho životnost. Místo toho je vyndejte ze sáčku nebo vaničky, osušte papírovými ručníky a vložte do čistého plastového sáčku, aniž jste potrhali listy. Vytlačte co nejvíc vzduchu a uložte do lednice.

Vaření ze špenátu

Umyjte listy špenátu a nechte je vařit. Stačí jedna až dvě minuty. Proto špenát vařte raději v páře, abyste ho nepřevařili. Hodně se zmenší, takže až vám t balíku špenátu zůstane jeden hrníček, nesmíte být překvapení.

Pokud si sami špenát uvaříte, zvýšíte jeho účinky. Vážně. Pak vám půlka šálku vařeného špenátu poskytne třikrát tolik živi jako jeden šálek čerstvých listů. To proto, že tělo živiny pak lépe vstřebá. V uvařeném stavu jej dáváte tělu jako na zlatém podnose.