Hořká okurka, známá také jako momordika (Momordica charantia), patří mezi méně známé plodiny. Její název latinsky znamená štiplavý či kousavý, což velmi dobře vystihuje i chuť tohoto plodu. Můžeme se s ní setkat v Indii, v některých státech jižní a jihovýchodní Asie, ve velkých částech Afriky a v Karibiku. Rostlina může dorůstat až do výšky dvou metrů. Plody mají vřetenovitý tvar a povrch bohatě zvrásněný. Jejich délka může být až 25 cm. Nezralé plody jsou zelené a mají typicky hořkou chuť. Jejich konzistence je podobná klasické okurce.

Pokud jsou plody zralé, dužina má žlutou barvu s nasládlou chutí. Konzistence se mění na moučnatou a připomíná spíše meloun.

Zdravotní výhody momordiky

Plody nabízejí bohatý nutriční profil s celou řadou vitamínů (A, B, C, kyselina listová), živin, minerálů (draslík, vápník) a vlákniny. Má velmi nízký obsah sodíku a cholesterolu.

1. Kontrola cukrovky

Hořké plody okurky obsahují sloučeniny, které mají údajně hypoglykemický účinek. Tyto sloučeniny pomáhají při transportu glukózy z krve do buněk. Nicméně, než začnete s konzumací hořké stravy, konzultujte tuto skutečnost s lékařem. Je důležité vědět, jaké množství můžete konzumovat a jaké by mohly být potenciální vedlejší účinky.

2. Velký obsah minerálů a vitamínů

100 gramů plodu obsahuje téměř polovinu doporučené denní dávky vitamínu C, což je velmi silný antioxidant, který posiluje náš imunitní systém. Vitamín B6 je nezbytný pro celou řadu funkcí v našem těle. Pomáhá při tvorbě protilátek a udržuje normální funkce nervového systému.

3. Podpora zdraví pokožky

Silné antioxidanty a vysoká hladina vitamínů A a C pomáhají předcházet předčasnému stárnutí pokožky a předpokládá se, že by plody mohly zmírnit kožní obtíže mezi něž patří akné a psoriáza.

4. Podpora trávení

Hořká okurka je bohatým zdrojem vlákniny, která podporuje trávení a správný pohyb potravy. Díky tomu se neobjevuje zácpa a dochází k podpoře zdravých střevních bakterií.

Výživový profil vařených plodů

Obsah živin (obsah na 100 g)
Voda: 94 g
Energie: 19 kcal
Bílkoviny: 0,84 g
Tuk: 0,18 g
Sacharidy: 4,32 g
Dietní vláknina: 2 g

Minerály
Draslík: 319 mg
Hořčík: 16 mg
Fosfor: 36 mg
Vápník: 9 mg
Železo: 0,38 mg
Zinek: 0,77 mg