Miřík celer je zelenina, kterou má většina zahrádkářů na svých záhoncích. Celer využíváme především v kuchyni, ale kromě bulvy můžeme sbírat i listy a semena, neboť mají léčivé účinky.

Celer obsahuje

Nať z miříku obsahuje vysoké množství vitamínu C, vitamíny řady B, vitamíny A, E a K, vápník, železo, draslík, hořčík, chróm, zinek a jód, flavonové glykosidy, aminokyseliny, organické kyseliny, silice, inzulín. Bulva pak menší množství sodíku, draslíku, železa i křemíku.

Nať sbíráme na konci léta, bulvy a semena na podzim.

Léčivé účinky

Nálev z natě léčí poruchy trávení a koliku, je tonikem. Odvar ze semen se používá proti nespavosti. Šťáva z listů a stonků podporuje tvorbu moči. Celer působí detoxikačně, zvyšuje potenci, je účinným afrodiziakem, odsvědčil se v léčbě nemoci ledvin, dny, revma, kožních onemocnění, při léčení červených skvrn v obličeji, zarudnutí obličeje, je močopudný, odvodňuje, zlepšuje metabolismus, je vhodný na močové kameny, posiluje organismus.

Užití miříku

Šťáva z bulvy: připravíme si ji lisování bulvy, pijeme 0,5 – 1 dl denně, rovněž ji lze kombinovat s mrkví, ananasem, červenou řepou…

Odvar: vaříme ze sušeného kořene.

Nálev z listů: 1 polévkovou lžíci listů zalijeme 0,25 l horké vody, vylouhujeme a scedíme.

Odvar na pleť: 2 lžíce nastrouhaného celeru zalijeme 2 dcl vody a přivedeme k varu. Poté 15 minut louhujeme, následně přecedíme a tekutinou omýváme ráno a večer postižená místa. Používá se na rudé skvrny v obličeji.

Miřík v kuchyni

Celer přidáváme do omáček, polévek, marinád na pečení masa, péci ho s masem, ale můžeme ho i samotný smažit, grilovat, dáváme ho do salátů, pomazánek atd.

Upozornění: celeru by se měli vyhnout lidé s poruchami ledvin, těhotné ženy ho omezit na pouze jako přísadu do jídel. Léčení šťávou by nemělo trvat déle než měsíc.

Víte, že: při Nemanských hrách na počest boha Dia byli ve starém Řecku planým celerem dekorováni vítězové?