Znáte recept na nejsilnější přírodní antibiotikum? Dnes si ho představíme, skládá se ze 2 výrazných léčivých složek, které jsou běžně dostupné, kurkumy a medu. Kurkuma je velmi populární koření se silnými léčivými a kulinářskými vlastnostmi. Je po staletí běžně používaná v čínské, ayurvédské a indické medicíně. Má schopnost modulovat geny a fyziologické cesty podporující celistvost buněk a prevenci poškození DNA a RNA.

Zdravotní výhody kurkumy

Ničí rakovinné buňky – podle studií může kurkumin v kurkumě potlačit růst a vývoj různých typů rakoviny a může zabránit vzniku metastáz.

Funguje jako antifungální činidlo – bylo zjištěno, že použití kurkumového oleje má okamžité účinky proti parazitickým houbám.

Poskytuje antioxidační vlastnosti – oxidační poškození je způsobeno volnými radikály uvnitř těla. Volné radikály jsou vedlejším produktem metabolismu potravy a jsou to vysoce reaktivní molekuly. Mají tendenci interagovat s různými molekulami, jako je DNA, a mohou ublížit.Turmeric má silnou antioxidační aktivitu a může významně snížit toto poškození a chránit vás před vážnými zdravotními stavy, jako je rakovina, ateroskleróza a neurodegenerace.

Odstraňuje těžké kovy – vlivy prostředí vnesly více kovů do potravin, vody a vzduchu. Největší zátěž nesou játra, neboť tyto škodliviny z těla filtrují. Kurkuma stimuluje tvorbu žluči, zlepšuje funkci žlučníku a pomáhá regenerovat jaterní buňky.

Podporuje funkce mozku – aromatický turmeron je fytochemikum v kurkumě, které stimuluje růst a regeneraci nervových kmenových buněk a umožňuje neuronům komunikovat. Některé studie, které zkoumaly Alzheimerovu chorobu, ukázaly, že kurkuma má pozitivní terapeutický účinek u pacientů, kteří měli tento závažný neurologický stav.

Poskytuje antibakteriální vlastnosti – kurkuma zabíjí mnoho běžných škodlivých bakterií bez škodlivých vedlejších účinků. Protože kurkuma je rostlina, tělo je schopno ji metabolizovat bez dlouhodobého poškození nebo nahromaděné rezistence – na rozdíl od příliš používaných syntetických antibiotik.

med-kurkuma

Zdravotní výhody medu

Med obsahuje velké množství živin, má nízký glykemický index, je antifungální a antibakteriální. Bylo zjištěno, že med vyvolává apoptózu (úmrtí) v rakovinových buňkách a zabraňuje poškození volnými radikály, které způsobují oxidační stres.

 

Recept na přírodní antibiotikum

Složení:

  • 1 polévková lžíce kurkumy
  • 100 g medu

Instrukce:

Med s kurkumou smíchejte ve skleněné nádobě. Nebojte se používat tuto kombinaci každý den podle potřeby.

Pokud se začnete cítit špatně, dávkujte takto:

  • první den – 1/2 polévkové lžíce každou hodinu
  • druhý den – 1/2 lžíce každé 2 hodiny
  • třetí den – 1/2 lžíce 3krát denně

Poznámka:

Kurkuma není snadno vstřebatelná. Chcete-li zlepšit biologickou dostupnost, můžete do směsi přidat lžičku olivového nebo kokosového oleje, lžičku pepře nebo směs přidat do horké vody a pít jako čaj.

Kontraindikace kurkumy může nastat v případě že užíváte tyto prostředky:

  • antacida
  • léky na ředění krve
  • diabetické léky