Kozí mléko má řadu výhod, díky nimž je zdravou a výživnou alternativou ke kravskému mléku. Jak se tato dvě mléka liší a proč byste je čas od času měli prostřídat?

Kozí mléko versus kravské mléko

Proč byste měli zvážit nahrazení kravského mléka kozím mlékem? Jaké vlastnosti kozí mléko má?

Tak za prvé – kozí mléko obsahuje velké množství vápníku. Jeden šálek kozího mléka obsahuje zhruba o 15 % víc vápníku než celá sklenice běžného mléka. Jeden šálek kozího mléka tak představuje jednu třetinu doporučovaného množství přijatého vápníku. Ten je totiž nezbytný pro správný růst kostí, jejich sílu a zdraví.

Dalším významným důvodem, proč byste měli zvážit změnu druhu mléka, jsou alergeny. Pokud máte alergii na mléko, kozí mléko může představovat alternativu. Mnoho lidí s alergií na mléčné produkty pije kozí mléko, ve skutečnosti jsou totiž alergičtí na mléčnou bílkovinu, která se ve velkém množství nachází v kravském mléku, kdežto v kozím jí je až o 90 % méně.

Kozí mléko můžete jíst i pít, používá se ale i jako balzám či mýdlo. V této formě je určené lidem, kteří trpí kožními onemocněními a alergiemi. Pokud smíte konzumovat jen bezlaktózové mléko, bohužel vám kozí mléko nepomůže, protože stejně jako všechny ostatní druhy mléka obsahuje velké množství laktózy.

Jak je kozí mléko prospěšné zdraví?

Podívejme se na některé hlavní vlastnosti kozího mléka, které nám mohou být prospěšné.

  1. Dodává nám energii

Kozí mléko obsahuje velké množství riboflavinu, jinak známého jako vitamín B2. Ten má mnoho příznivých vlastností, ale především pomáhá našemu metabolismu zpracovávat uhlovodíky a tuky a dodává nám tak více energie.

  1. Zlepšuje trávení

Kozí mléko je pro mnoho lidí snazší ke strávení než kravské mléko. To využívají hlavně lidé, kteří trpí žaludečními a střevními potížemi a pravidelně pijí kravské mléko. Struktura kyselin v kozím mléku se na dobrém zažívání projevuje.

Mastné kyseliny v kravském mléku tvoří dlouhé řetězce, zatímco ty samé kyseliny v kozím mléku vytvářejí středně dlouhé řetězce, které se snáz přetrhají a stráví.

  1. Je bohaté na minerály

Kozí mléko obsahuje také více fosforu, hořčíku a draslíku než kravské mléko. Fosfor je důležitý pro vegetariány, protože pomáhá s trávením zeleniny (což není překvapivé zjištění, když si uvědomíme, že i kozy jsou vegetariáni!) Hořčík je další látka nezbytná pro zdraví našeho těla.

Podle studií se bez hořčíku neobejde přes 325 enzymů v našem těle. Tyto enzymy kontrolují tisíce důležitých chemických reakcí. Hořčík, spolu s vápníkem, je klíčový minerál pro stavbu kostí. Většina lidí zároveň ví, že pro zpracování vápníků potřebuje naše tělo dostatek vitamínu D. Na co se však zapomíná, je, že i hořčík pomáhá vitamínu D při přeměně vápníku a jeho následné absorpci do kostní dřeně.

Často slýcháme, že draslík se skvěle získává z banánů, ale jeho dobrým zdrojem může být i kozí mléko. S dostatečným množstvím přijatého draslíku se vyvarujete onemocněním srdce a mozku. Pokud konzumujete příliš mnoho soli, draslík vám může pomoct vypořádat se s tímto množstvím. Dokáže snížit váš krevní tlak a snižuje riziko vzniku ledvinových kamenů.

  1. Zmírňuje žaludeční vředy

Kozí mléko můžete použít ke zmírnění bolesti, pokud trpíte žaludečními vředy. Pokud máte překyselený žaludek, snadno se vytváří bolavé vředy, kozí mléko však tuto kyselost zmírňuje a tím můžete správným dávkováním vředy vyléčit.

Některé studie prokázaly, že kozí mléko dokáže lépe reagovat s kyselinami v žaludku než kravské mléko. Pokud užíváte kozí mléko spolu se správnými doplňky stravy, můžete vyléčit i překyselený žaludek a dostat kyselost na normální úroveň, čímž se zároveň zbavíte bolesti a zdravotního problému.

Je bezpečné pít syrové kozí mléko?

Stejně jako kravské mléko, i kozí mléko se nedoporučuje pít syrové. Ačkoliv „syrové mléko“ zní možná jako zdravější alternativa, realita je taková, že pokud nesajete mléko přímo od kozy, může se syrové mléko snadné zaplnit bakteriemi. To se nemusí líbit vašim játrům, a pokud se s bakteriemi nezvládnou vypořádat, o zdravotní potíže nebudete mít nouzi.

Smějí pít kozí mléko děti a kojenci?

Pokud má vaše dítě alergii na mléko, možná vás to svádí k zařazení kozího mléka do jídelníčku dítěte. Ale raději to napřed konzultujte s lékařem. Pro kojence není kozí mléko ani v nejmenším vhodné.

Zvažte i jiné produkty z kozího mléka

Na trhu naleznete spoustu skvělých produktů z kozího mléka a je těžké se rozhodnout, který vyzkoušet. Stejně jako kravské mléko, i kozí mléko se používá nejen v potravinářství, přidává se i do kosmetiky a léčivých přípravků. Takže čerpat z vlastností kozího mléka můžete jak navenek, tak vně svého těla.

  1. Kozí mléko v prášku

Stejně jako kravské mléko, i kozí mléko si můžete koupit v prášku. Výhodou práškového kozího mléka je samozřejmě to, že jej můžete skladovat mnohem déle a použít jej v případě nouze.

Z kozího mléka v prášku také bez dalších přidaných látek můžete čerpat celou řadu výše zmíněných vitamínů a minerálů, jako jsou vitamín A, vitamín D, vápník a rostlinné bílkoviny.

  1. Mýdlo z kozího mléka

Někteří lidé s citlivou a suchou pokožkou v zimě trpí různými ekzémy. S tím vám může pomoci mýdlo z kozího mléka.

Kozí mléko ale není pouze hydratující a zjemňující. Nedráždí totiž kůži tolik, jako spousta běžně propagovaných mýdel. Mýdlo z kozího mléka můžete koupit jako mýdlovou tyčinku nebo sprchový gel a obě varianty se na vaší kůži podepíší především jejím zjemněním.

Pokud jste zruční, můžete si mýdlo z kozího mléka vyrobit i sami doma. Výhodou domácí výroby je, že máte přehled nad celým procesem výroby i použitými ingrediencemi. Zvolte si tedy libovolné množství mléka, další výhodné přísady a pusťte se do toho.

  1. Šampon z kozího mléka

Stejně jako mýdlo, i šampon z kozího mléka umí dělat zázraky s vaším tělem. Ujistěte se, že jste vybrali syrové a organické kozí mléko bez dalších přísad, pesticidů a chemikálií.

  1. Pleťová voda z kozího mléka

Jakmile se osprchujete, můžete využít kozí mléko dalším způsobem a sice jako pleťovou vodu nebo krém. Tím udržíte pokožku déle hydratovanou a vyživenou.

  1. Jogurt z kozího mléka

Jak už jsme zmínili výše, kozí mléko neobsahuje tolik kyselin, a proto i jogurt z kozího mléka nemá typickou nakyslou příchuť, jako to známe z normálních jogurtů.

Výhodou jogurtu z kozího mléka je, že při dochucování nemusíte použít tolik cukru a přísad.

  1. Sýr z kozího mléka

Kozí sýr známe téměř všichni díky jeho charakteristické chuti. Stačí pár kostek do salátu nebo slabá vrstva na chlebu a naše svačina se rázem příjemně ozvláštní. Nejznámější a nejoblíbenější kozí sýry se dováží z Dánska a Řecka.

Závěr

Kozí mléko je skvělou alternativou ke kravskému mléku, nejen proto, že má mnohem víc pro naše zdraví příznivých vlastností. Můžete jím kravské mléko úplně nahradit nebo jejich konzumaci kombinovat.

Nejenže je kozí mléko zdravé a chutné, využít jej můžete i jinak než v kuchyni – jako mýdlo, šampon či krém. Všechny produkty z kozího mléka stojí za vyzkoušení a lékaři je doporučují!

Nové články