Stručně řečeno lze nepříjemné zažívací poruchy zmírnit nebo úplně odstranit, budete-li věnovat větší pozornost skladbě jídelníčku. Každé jídlo je také potřeba pečlivě rozžvýkat, jelikož se pak v žaludku snadněji rozmělní na jemnou kaši, která pak prochází tenkým střevem.

V něm trávicí šťávy ze slinivky břišní a žlučníku dále štěpí tuky, bílkoviny a sacharidy. Ke vstřebávání živin dochází hlavně v tenkém střevě, zatímco nestrávený zbytek prochází dále tlustým střevem a vylučuje se.

Trávicí ústrojí

Bez výkonného trávicího ústrojí by se vitamíny, minerální látky, stopové prvky, tuky, bílkoviny a sacharidy do těla nevstřebaly a nemohly by být použity na tvorbu a udržování buněk. Střevo má schopnost se samo hojit a každých 72 hodin dochází k výměně výstelky střev. Strava složená z málo výživných, průmyslově zpracovaných potravin způsobuje často potíže. Běžné poruchy střevní činnosti zahrnují nadýmání, zažívací obtíže i žaludeční vředy. K zažívacím poruchám dochází tehdy, jíte-li těžká jídla příliš rychle nebo pozdě večer. Pokud v noci špatně trávíte, rozložte si hlavní jídla lépe na celý den.

Jak poruchám předcházet

Jezte hodně čerstvého ovoce, zeleniny, zeleninové šťávy a používejte bylinky. Denně vypijte alespoň 1,5 litru čisté vody. Omezte rafinované sacharidy, mražená jídla, jídla s velkým obsahem tuku a rovněž alkohol.

Pokud se objeví vředy, pálení žáhy či jiné zažívací potíže, lze je zmírnit užíváním zásaditých léků, které neutralizují kyselinu v žaludku. Tyto léky však často obsahují hydroxid hlinitý a jejich dlouhodobé užívání vede k poruše vstřebávání fosforu.

Jakým jídlům se vyhýbat a která jíst

  • celiatici by neměli jíst pšenici a obilniny obsahující gluteny, moučné výrobky a pivo. Naopak by měli jíst čerstvé ovoce a zeleninu, luštěniny, ořechy, drůbež, sýry, rýži a brambory
  • při kolitidě (včetně crohnovy nemoci) se vyhněte pšeničným otrubám, ořechům, semenům, cukrové kukuřici a všem jídlům, na které jste alergičtí. Jezte ovesnou kaši, jablka, tučné ryby, játra, petržel a řeřichu. Lidé s crohnovou nemocí potřebují více zinku, vápníku, hořčíku, vitaminů řady B, vitaminu K a C
  • při nadýmání omezte luštěniny, růžičkovou kapustu a zelí. Jezte živé jogurty, mátový a fenyklový čaj a bylinky
  • při zažívacích obtížích se vyhněte kyselým jídlům, syrové cibuli, papričkám chilli, tučným a smaženým jídlům, kávě a alkoholu. Jezte jídla bohatá na vlákninu a půl hodiny před jídlem povzbuďte trávení sklenkou hořkého aperitivu nebo piva.

Nové články