V našich obchodech již není ničím neobvyklým. Oranžové, lesklé ovoce ve tvaru broskve, se celým jménem nazývá Kaki Persimon Bouquet. Jinak se také tomuto ovoci říká „pokrm bohů“, roste na stromech a v Evropě se výhradně pěstuje v oblasti španělské Valencie.

Úprava a chuť

Ještě, než se do kaki pustíte, měli byste oloupat svrchní slupku, samotný plod je pak oranžový a velice lahodný. Určit chuť není až tak lehké, jedni říkají, že v ovoci cítí spojení chuti melounu, broskve a vanilky, jiní zase vnímají spojenou chuť broskve, meruňky a trošku i mrkve s dýní.

Kaki nemá pecku, takže se krásně krájí a můžete si ho připravit na spoustu způsobů. Ideálním stavem je konzumovat kaki, kdy je na omak měkké, pak je lepší ho rozkrojit a jíst lžičkou, jako třeba kiwi.

Ovoce plné zdravých živin

Kaki obsahuje velké množství vitaminu A, C, všechny aminokyseliny, je bohaté na vlákninu, pektin, fosfor, vápník, hořčík, železo, měď, mangan a antioxidant lykopen. Plod obsahuje cca 66 % vody.

Vliv na zdraví člověka

Snižuje cholesterol v krvi, vyživuje lidskou tkáň, oddaluje procesy stárnutí, posiluje imunitní systém a metabolismus, pomáhá při stresu, nervozitě a únavě. Rovněž zmírňuje svalové potíže a má příznivý vliv na činnost srdce a pevnost kostí. Kaki se doporučuje konzumovat i lidem s onemocněním jater a ledvin. Vynechat by ho ze svého jídelníčku rozhodně neměly těhotné ženy, bylo prokázáno, že má příznivý vliv na vývoj plodu.

kaki

Využití kaki

Využití kaki je hodně široké. Jednak ho můžete konzumovat klasicky, jako kterékoli jiné ovoce. Ale rovněž z něj můžete udělat dezert či svačinky pro děti, dle vaší fantazie, kaki je možné přidávat k masům, do omáček, do salátů, do pečení např. muffinů, štrůdlu, lze ho i zavařovat jako kompot a rovněž je dobré k přípravě různých nápojů.

Cheesecake s kaki

  • 4 ks kaki
  • 4 vejce
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce citrónová kůry
  • ½ lžíce vanilkové esence
  • 215 g krystalového cukru
  • 750 g přírodního sýru Žervé
  • 125 g roztaveného másla
  • 250 g rozdrcených máslových sušenek
  • 300 ml kysané smetany

kaki

Do dortové formy s pečícím papírem vložíme rozmačkané a máslem promíchané sušenky a dáme na 30 minut chladit. Sýr smícháme s cukrem, vanilkovou esencí, citrónovou kůrou, moukou a přidáme postupně po jednom vejci. Promícháme a přidáme kysanou smetanu a nastrouhané kaki. Opět promícháme a tuto hmotu nalijeme na sušenky do formy a pečeme v troubě 75 – 90 minut. Cheesecake podáváme studený.

Koktejl z kaki

  • 1/2dcl rozmačkaného kaki
  • led
  • 1/3 dcl bílého rumu
  • 0,1 dcl citrónové šťávy
  • ½ dcl ananasové šťávy
  • 0,1 dcl grenadiny

Rozmačkané kaki dáme s ledem do šejkru, přidáme bílý rum, ananasovou a citronovou šťávu a grenadinu a důkladně protřepeme. Poté nalijeme do sklenice a ozdobíme půlměsíčkem kaki.

Vepřová panenka s kaki omáčkou s pečenými bramborami – 3ks kaki, 600 g vepřové panenky, 1 kg brambor, bazalka, tymián, šalvěj, grilovací koření, sůl, 2 cl rumu nebo brandy, lžíce medu.

Panenku nakrájíme, naložíme do koření a osmahneme na pánvi. Nakrájíme kaki na kostičky a osmažíme a podlijeme vodou. Přidáme lžíci rumu nebo brandy, lžíci medu a vaříme cca 10 minut, dokud nám nevznikne omáčka. Oloupané a na kousky nakrájené brambory poskládáme na plech potřený olejem, osolíme a upečeme.