Jetel luční je pícnina, která se v Čechách pěstuje od roku 1771. Je u nás velmi výrazně rozšířena. Kromě toho, že se využívá jako krmivo pro hospodářská zvířata, má v sobě spoustu léčivých látek, a tak je přínosná i pro člověka.

Obsah látek

Z jetele sbíráme hlavně květenství bílé a sytě růžové, ale i listy. Rostlina v sobě obsahuje glykosidy, třísloviny, flavonoidy, barviva, fenolické látky, pryskyřice, silice, tanin a flavonové substance pratol a pratensol.

Květy sušíme ve stínu nebo v dobře větrané místnosti.

Léčivé účinky

Jetel se užívá proti při bronchitidě, nachlazení, angíně, chřipce, revmatismu, na oteklé lymfatické žlázy a při cukrovce, dezinfikuje kůži, povzbuzuje metabolismus, působ i jako sedativum a proti křečím, pomáhá při ekzémech, u žen pak s menopauzou, kde řeší především o nespavost, návaly horka, náhlé pocity nevolnosti apod., odstraňuje toxiny z těla.

Léčí rovněž katary a průjmy i infekce trávícího traktu, střevní koliky, či je využívaný při otravě jídlem.

Může pomoci v prevenci rakoviny, ne však u rakoviny prsu, vaječníku a dělohy. Částečně působí preventivně u osteoporózy a v kardiovaskulárních onemocněních, jako např. ischemická choroba srdeční.

Užívání jetele

Jetel je velice chutný, sladký, a tak s jeho užíváním není problém.

Nálev: lžíci sušených květů přelijeme šálkem horké vody a louhuje, poté scedíme a 3x denně pijeme.

Čaj: 2 lžíce sušeného květu přelijeme 0,5 l vroucí vody a necháme cca 5 minut odstát, přecedíme a teplý popíjíme.

Limonáda: 130 ks květů jetele lučního omyjeme a 8 minut vaříme v 640 ml vody. Odvar přecedíme, květy vymačkáme a přidáme 200 ml citronové šťávy a dochutíme medem.

Při užívání jetele nejsou známé žádné vážné kontradikce, jen v některých případech se může objevit lehká nevolnost.

Zajímavost: najdeme-li jetel se 4 lístky, přináší to prý štěstí. Říká se, že tam, kde roste jetel, se nikdy nevyskytují hadi.