Jalovec je u nás poměrně známý a netřeba ho nijak složitě představovat. Jeho plody jednak léčí, ale dobře se i pijí, když se z nich připravuje populární alkohol borovička a gin. Navíc jeho dřevo krásně voní, a to i při hoření.

Účinky jalovce jsou známé poměrně dlouho, ve středověku z něj Arabové vyráběli povidla, v dobách moru se plody rovnou žvýkaly.

Sbíráme jalovčinky

Z jalovce sbíráme jeho plody nebo-li jalovčinky. Ty se nerodí každý rok, ale jedno za dva roky, někdy i déle. Jalovčinky se sbírají na podzim, do konce října a pouze ty, které jsou zabarveny modročerně. Po sběru je ihned sušíme.

Jalovčinky při použití rozmáčkněte, aby se lépe uvolňovaly léčivé látky. Rovněž si plody sušeného jalovce můžete zakoupit.

Léčivé účinky

Jalovec léčí především močová onemocnění, jako např. bílkovinu v moči, zlepšuje látkovou výměnu v kloubech, léčí revma, odvodňuje, má desinfekční účinky, čistí tělo, krev, pomáhá při nemocech dýchacích cest, při srdeční slabosti, nemoci kůže, posiluje organismus, upravuje menstruaci.

Použití jalovce

Koupel: 4 šálky jalovčinek a malých výhonků jalovce vaříme 15 minut ve dvou litrech vody. Poté vše přecedíme a vlijeme do vany s teplou vodou. Koupeme se 2 x týdně 15 – 20 minut. Koupel posiluje tělo a pomáhá při revmatismu.

Žvýkání jalovčinek: 5 až 10 jalovčinek postupně rozžvýkáme na lačno. Provedeme tak výbornou detoxikaci našeho těla.

Čajový nálev: 2 lžičky rozdrcených, usušených plodů zalijeme šálkem vroucí vody a louhujeme 10 minut. Pije se 2 – 3x denně. Z nálevu pak můžete připravit i sirup, víno, šťávu nebo ocet.

Jalovci se vyhnou…

Jalovec by neměli užívat lidé s nemocnými ledvinami a těhotné ženy. Důsledně dbejte na dodržení předepsaných látek, v žádném případě je nepřekračujte.