Jídla, která nazýváme superpotravinami, se běžně vyskytovala už v jídelníčku mnoha kultur starověku. S nárůstem popularity paleo stravy se lidé začali zajímat o to, čím se stravovaly starověké civilizace před masivním rozvojem zemědělství. Možná si myslíte, že se stravujete zdravě, ale opravdu znáte složení své potravy? Podívejte se, jak se stravovaly starověké civilizace.

Římané

Některé z jejich potravin byly dovezeny z Mezopotámie, ale mezi obyčejné potraviny patřily řepa, česnek, rozmarýn, bazalka, okurky, olivový olej, byliny, hořčice, kmín, artyčoky a olivy. Také konzumovali spoustu vajec, sýrů, medu, syrového mléka a plochého nekvašeného chleba nazývaného emmer. Tento chléb byl obvykle namočený ve víně nebo olivovém oleji. Z masa upřednostňovali jehněčí, zvěřinu, kachny, husy, kuřata, ryby a měkkýše.

Aztékové

Jejich pravidelná strava obsahovala spoustu kukuřice, rajčata, fazole, papriky, avokádo a amarant. Pro válečníky a šlechtu byla vyhrazena čokoláda. Také se zajímali o semínka chia. Na ochucení většiny nápojů, které pocházely převážně z ovoce nebo šťávy z kaktusu, používali med. Co se masa týká, povětšinou to byly ryby, raci, leguáni a hmyz. Také používali ve velkém množství houby.

Číňané

Nedávné archeologické nálezy ukazují, že mnoho Číňanů používalo při vaření bronz a využívali vaření v páře. Jako první začali pěstovat hrách, fazole, zelí a papriky. Milovali zrna jako je pšenice, proso, konopí a sója. Také jedli ječmen a bambusové výhonky. Pro masité pokrmy využívali bažanty, jeleny, želvy, ryby, kachny, husy, kuřata, ovce, prasata, krávy, velbloudy a psy.

Egypťané

Milovali své ovoce – hrozny, fíky, datle, melouny, švestky, hrušky, jablka, meruňky a třešně. Některé potraviny byly vyhrazeny pro horní třídu, ale obecně byly nejčastějším masem kachna,křepelky, husy, holuby a voli. Na většině stolů byly běžné chléb a pivo. Oblibě se těšily celer, salát, hrách, fazole, cizrna a čočka. Na vaření používali olivový olej.

Inkové

Jejich strava byla poněkud podobná Aztékům. Používali celou řadu jedlých hlíz, především pak brambory a sladké brambory. Také konzumovali kukuřici. Pokud byla nouze, jedli lamy, ale ty byly více ceněny pro svou vlnu. Když byl dobrý lov, jedli jeleny, medvědy a dokonce i lišky. Také si připravovali žáby, mravence, kobylky, housenky a brouky.